”Vi vill be svenska folket om ursäkt”

Publicerad 2015-11-10

När bussen kom till Sundsvall vägrade flyktingarna att kliva av.

Nu är de ångerfulla och vill visa sin tacksamhet till Sverige.

– Vi vill be det svenska folket så hemskt mycket om ursäkt, säger de till Sundsvalls tidning.

De 25 flyktingarna skulle placeras i ett gammalt fängelse i Viskan och på ett annat tillfälligt boende på Åstön. Men när bussen anlände till Sundsvall vägrade flyktingarna kliva av.

Nu är flyktingarna ångerfulla och vill be svenska folket om ursäkt.

Sundsvalls tidning besökte flyktingboendet i Viskan på måndagen och de som tidningen pratar med säger att deras besvikelse och agerande berodde på missförstånd och olika besked från Migrationsverket.

– De sa att vi bara skulle vara på bussen i en timme och fyrtio minuter. När timmarna sedan gick började vi bli riktigt oroliga. Efter 15 timmar skulle vi plötsligt kliva av mitt ute i skogen, säger en av dem till tidningen.

Trodde inte de skulle så långt

Flera av dem som tidningen pratar med ger liknande berättelser. De säger även att busschauffören vägrade säga vart de skulle och bara sa att destinationen var längre norrut. Bussen hade åkt ända från Skåne och ingen trodde att de skulle färdas så långt. En av dem säger till tidningen att han trodde att han skulle komma närmare sin pappa i Oskarshamn, en annan trodde att han var på väg till sina två barn på Öland.

”Mycket tacksamma”

Flyktingarna som intervjuas är ledsna över att det verkade som att de var kräsna och otacksamma mot Sverige och svenska folket. Så är det inte alls, menar de som intervjuas, snarare tycker de att Sverige är ett fantastiskt land som ställer upp när andra länder stänger sina gränser.

– Det är jättevackert här och Sverige är ett fantastiskt bra land. Vi är mycket tacksamma mot svenska folket och den svenska staten, säger en annan.

Tidningen har även intervjuat Migrationsverket som säger att de inte vet varför flyktingarna fick fel information men att situationen är akut och kaotisk i Skåne.

– Det kan vara så, särskilt under helgerna, att slutdestinationen inte ens är klar när bussen ger sig av, säger Matilda Niang på presstjänsten till Sundsvalls tidning.