Mysteriet med sovjetiskt plan får lösning – efter 80 år

Publicerad 2015-09-26

Det sovjetiska planet var lastat med miljontals kronor i rubel när det lyfte från Aleksandrovsk-Sachalinskij år 1935.

75 minuter senare försvann det.

Först nu har mysteriet med flygbåten fått sin upplösning.

Planet lyfte från den sovjetiska staden den 26 juni 1935. Ombord fanns tolv passagerare och rubel till ett värde av tiotals miljoner kronor i dagens penningvärde.

Två av passagerarna var medlemmar av Stalins hemliga polis, NKVD. De ska ha funnits ombord på flygbåten av den italienska modellen Savoia-Marchetti S.55 för att vakta pengarna som samlats in vid en traktorverkstad i staden Aleksandrovsk-Sachalinskij, uppger The Independent.

Historien tystades

Flygningen skulle ta sällskapet till Chabarovsk i sydöstra Sibirien. Men en timme och en kvart efter starten försvann planet.

Och i 80 år har det varit ett mysterium vad som hände.

De första sökinsatserna blev resultatlösa och kort efteråt tystades historien ner med sekretessstämplar, troligen på grund av NKVD-officerarna som fanns ombord, enligt The Independent.

Det försvunna flyget har sedan dess hunnit bli mytomspunnet och bland teorierna finns spekulationer kring att någon kan ha försökt råna planet på dess last.

Ny teori

Nu har dock en grupp frivilliga lyckats spåra planet efter en mödosam strapats över den sibiriska tajgan. Under ett år reste teamet 1 600 kilometer genom Sibirien och fann till slut vraket av planet, enligt The Independent.

Flera av de tolv passagerarnas kroppar hittades och i och med fyndet har de också en ny teori om vad som hände. Enligt rapporter från den tiden ska vädret ha varit hårt och nu tror det frivilliga teamet som hittade Savoia-Marchetti S.55:an kraschat in i en bergvägg när de försökte ta sig ur en molnbank genom att snabbt sjunka i höjd, enligt The Independent.

Pengarna ska de dock inte ha hittat ett spår av.

Följ ämnen i artikeln