Mandelas vän: "Dags att släppa honom"

Publicerad 2013-06-09

Spänd väntan på besked om Nelson Mandelas hälsa

Nelson Mandela vårdas fortfarande på sjukhus.

Apartheidmotståndaren och fredspristagaren Nelson Mandela, 94, vårdas på sjukhus sedan i lördags. Trots löften har inga officiella besked getts om hans hälsa.

Sydafrikas största tidning, Sunday Times, toppade i dag tidningen med rubriken:

"Det är dags att släppa honom".

Sunday Times citerar Nelson Mandelas vän, Andrew Mlangeni, som deltog i kampen mot apartheidregimen.

I tidningen vänder han sig direkt till Mandela:

– Du har åkt till sjukhuset för många gånger. Det är tydligt att allt du inte är frisk och det är möjligt att du aldrig mer kommer att bli frisk, säger han.

Det är ett kontroversiellt uttalande i Sydafrika där Nelson Mandela fortfarande ses som den stora landsfadern.

Sydafrika vill inte se honom som dödlig

Brittiska The Guardian konstaterar att Mlangeni sätter fingret på någonting som flera sydafrikaner helst inte vill veta av. Mandela är, precis som alla andra, dödlig och borde kanske inte hållas levande till vilket pris som helst.

Tidningen citerar en sydafrikansk twittrare:

"När vi uppmanas att be för Mandela, vad är det vi ber för? För att han ska hållas vid liv (i smärta) eller dö (så att han kan vila)?", skriver signaturen @HlomlaDandala.

Allvarligt den här gången

Det är fjärde gången sedan i december som Mandela vårdas på sjukhus. 94-åringen vårdas för lunginfektion.

En talesperson för regeringen sade i går, enligt TT, till den sydafrikanska tevestationen Enca att det är allvarligt den här gången.

Det sydafrikanska presidentkansliet hade lovat att komma med en uppdatering om Mandelas hälsa vid lunchtid i dag. Men ännu har inga nya besked getts.

The Guardian har varit på plats i Nelson Mandelas födelsestad Qunu. Ortsborna är enligt tidningen ännu inte beredda att släppa sin hjälte.

–Alla vill att han ska bli frisk. Jag vet inte varför men jag hoppas att han klarar sig, säger ortsbon Boniwe Matikinca till tidningen.

Hon fortsätter:

– Jag är inte redo att säga adjö. Vi som ett samhälle är inte redo. Kanske har gud en plan så att vi kan träffa honom här i byn igen. Människor här lever tills de är hundra, så kanske han också kan göra det.

Familjen vill inte uttala sig

Nelson Mandelas barnbarn Mandla, som brukar tala med media, ville i går inte kommentera sin farfars hälsa när Sunday Times ställde frågan.

– Snälla ge oss utrymme. Det är bättre så. Vi går alla igenom samma sak – vi vet inte vad som kommer att hända, vi hoppas på det bästa, säger Ndaba, ett annat av hans barnbarn till tidningen.

Enligt den sydafrikanska tv-stationen Enca vakar Mandelas fru Graça Machel vid hans säng.