Viking Amorella krockade med kajen

Publicerad 2013-05-07

Hundratals fordon instängda i morse

Viking Lines fartyg Amorella krockade med kajen i Åbo i morse.

Hundratals bilar var instängda på bildäck medan fartyget dirigerades om till en annan kajplats.

Foto: Viking Line

Viking Amorella hade åkt från Stockholm till Åbo under natten. Men allt gick inte som det skulle när båten skulle gå i land nu under morgonen. Flera finländska tidningar rapporterar om att fartyget körde in i kajen när det skulle ta i land i Åbo.

Enligt tidningen Åbo Underrättelser kunde fartygets akterport inte öppnas som en följd av kollisionen. Fartyget dirigerades därför om till en annan kajplats i hamnen.

Hundratals fordon instängda

Hundratals fordon var under tiden instängda på bildäck i väntan på att få köra ut. Samtidigt dirigerades bilarna på land om till Västra Hamnen i Åbo där fartyget fick en tillfällig kajplats. Färjan skulle bara en timme senare vända tillbaka till Stockholm men kommer nu att bli kraftigt försenad.

– Fartyget är inte skadat och inga personskador finns heller. Men hon är ordentligt försenad, säger Johanna Boijer-Svanhström, informationschef på Viking Lines huvudkontor i Mariehamn.

Byter rutt på tillbakavägen

Färjan skulle egentligen vända tillbaka till Stockholm redan vid 08:45 men när Aftonbladet pratar med Boijer-Svanhström vid 10-tiden har hon ännu inte fått någon uppgift om att färjan kunnat lämna Åbo. Under kollisionen skadades den ponton som ligger mellan färjan och hamnen då bilarna ska köra i land vilket nu försenar fartygets avgång, enligt Boijer-Svanhström.

För att spara tid kommer fartyget nu att ta i land på Åland i Långnäs i stället för i Mariehamn under resan till Stockholm.

– Vi kommer att ha bussar från Långnäs som tar resenärerna till Mariehamn, säger Boijer-Svanhström.

Ett ögonvittne säger till tidningen Turun Sanomat att fartyget hade ovanligt hög hastighet då det skulle ta i land i Åbo.