Guvernör vill benåda cannabisanvändare

avTT

Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Washingtons guvernör, demokraten Jay Inslee, vill benåda personer som dömdes för innehav av cannabis innan detta blev lagligt i delstaten 2012. Arkivbild.

Washingtons guvernör, demokraten Jay Inslee, ska införa ett system för att benåda personer som dömdes för cannabisinnehav innan detta blev lagligt i den amerikanska delstaten 2012.

"Vi borde inte straffa folk för någonting som inte längre är olagligt i delstaten Washington", säger Jay Inslee i ett skrivet uttalande.

Personer som dömts för ringa cannabisinnehav (mindre än 40 gram) mellan 1998 och 2012 kommer att kunna ansöka om benådning. Det gäller inte personer som har flera domar. Totalt räknar Inslees kansli med att ungefär 3 500 personer har rätt att ansöka.

Washington och Colorado var först ut av delstaterna i USA med att legalisera innehav av cannabis 2012 och sedan dess har flera andra följt efter. 2014 blev det även lagligt att, under kontrollerade former, sälja och odla cannabis i Washington. Innehav av drogen är dock fortfarande olagligt på federal nivå i USA.

Jay Inslees beslut välkomnas av grupper som förespråkar legalisering, bland dem "Drug Policy Alliance" som menar att de amerikanska droglagarna är orättvisa då afroamerikaner och andra minoriteter i högre utsträckning straffas för cannabisbrott.

Republikanen Brad Klippert är inte lika nöjd och tycker att Inslee borde nöjt sig med att enbart benåda i extrema fall.