May i motvind inför brexit-röst

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-01-08

Storbritanniens premiärminister Theresa May har det tufft inför nästa veckas brexitomröstning i parlamentet. Arkivfoto.

Rena miraklet krävs om Storbritanniens premiärminister Theresa May ska kunna omvända sina parlamentsledamöter om utträdelseavtalet med EU.

Bland allmänheten är stödet rekordlågt – med bara en vecka kvar till omröstningen i London.

Enligt en undersökning från opinionsinstitutet ORB i går är det bara 18 procent av britterna som har förtroende för det som May förhandlat fram med EU. 59 procent skakar på huvudet, medan 21 procent inte vet vad de ska tycka, rapporterar Reuters.

Och även bland de parlamentsledamöter som nästa vecka ska rösta om avtalet tycks motståndet vara fortsatt starkt.

– Vad jag vet är det ingen av de konservativa ledamöter utanför regeringen som uttalat sig mot avtalet som har ändrat sig, säger parlamentsledamoten Mark Francois till tidningen The Guardian.

Lång vecka?

Theresa May hoppades kunna tvinga fram en vändning när hon i mitten av december plötsligt ställde in den omröstning som var planerad då.

Inför det nya försöket, nästa tisdag, försöker hennes anhängare i regeringen att hålla modet uppe.

– En vecka är lång i politiken. Vi vet ännu inte hur siffrorna kommer att se ut, säger biträdande brexitministern Kwasi Kwarteng till BBC.

May själv hoppas att nya löften de närmaste dagarna ska hjälpa, inte minst för att övertyga de ärkekonservativa nordirländare som starkt ogillar att utträdelseavtalet eventuellt kan medföra en sorts inre gräns mellan landsdelen och resten av Storbritannien.

– Vi kommer att lägga fram åtgärder som specifikt är inriktade mot Nordirland. Vi kommer att lägga fram förslag för att ge parlamentet en större roll och vi arbetar på att få fram nya försäkringar från EU, sade premiärministern i går, enligt Reuters.

Regeringsmöte

Om parlamentet nästa vecka säger nej till Mays avtal ökar risken för att det brittiska EU-utträdet sker på skarpast möjliga sätt den 29 mars, utan avtal eller övergångsperiod.

Motståndarna till det kommer dock i dag att försöka driva igenom krav på att regeringen i så fall måste ha parlamentets godkännande för de ekonomiska nödåtgärder som måste vidtas. Därigenom hoppas man kunna övertyga regeringen om att söka andra lösningar än ett utträde utan avtal.

I dag samlar också Theresa May sina ministrar till ett regeringsmöte för att diskutera läget.