Efter skräckförlossningen: Vill aldrig mer skaffa barn

Publicerad 2018-09-02

SOLLEFTEÅ. Sandra Sjölander, 28, var nära att föda på en grusväg vid E4:an.

Efter mardrömsförlossningen vill hon inte ha fler barn.

– Ingen kan garantera mig en säker och trygg sjukvård, säger hon.

Det var i början på 2017 som BB i Sollefteå stängdes. Samtidigt beslutade regionstyrelsen att även lägga ner den akuta kirurgin och ortopedin på sjukhuset.

Aftonbladet har tidigare under söndagen berättat om Polina Alleman, 36, vars 4-åriga dotter Anna dog efter att sex läkare missat henne cancer. Hon riktar skarp kritik mot politikerna efter beslutet med besparingar i vården.

– Jag är arg på de personer som beslutat att stänga ner avdelningar på sjukhuset. Jag har läst om flera fall, som en man som dog av cancer som en läkare missat. Jag frågar mig själv, herregud, hur många måste dö innan IVO, politikerna och landstinget tar sitt ansvar eller konsekvenserna av det. Det gör mig så arg och ledsen, säger hon.

Kritiken från invånarna mot nedläggningarna riktas också mot statsminister Stefan Löfven som var på besök i Sollefteå i mitten på augusti.

Sedan BB stängdes har Aftonbladet skrivit om flera kvinnor som haft dramatiska förlossningar på grund av de långa resvägarna till Sundsvall eller Örnsköldsvik.

Sollefteåbon Sandra Sjölanders, 28, förlossning beskriver hon själv som en mardröm. Hon väckte sin mamma mitt i natten, när hennes värkar blev mer intensiva och täta. De satte sig i bilen i Kramfors för att köra mot sjukhuset över en timme bort. De kom dock inte längre än till Skuleskogen, lite mer än halvvägs, innan smärtan blev outhärdlig. – Då fick jag säga åt mamma att stanna och så kravlade jag ut ur bilen. Jag slängde av mig trosorna och byxorna och ställde mig på alla fyra.

Eftersom de var mitt på E4:an så hade Sandras mamma Inger Nyholm fått svänga av på en liten grusväg där de nu stod mitt i natten.

– Jag var rädd. Fruktansvärt rädd, berättar Sandra. Jag trodde det skulle gå illa, för både mig och mitt barn.

”Jag ville inte hålla honom”

Ambulansen kom efter 17 minuter. Sju minuter efter att hon skrevs in på sjukhuset i Örnsköldsvik födde hon sin son. Chocken efter förlossningen gjorde att Sandra hade svårt att knyta an till honom.

– Precis efter att han kom ut ville jag inte hålla i honom. I början påminde han om allt det där som hänt, då ville jag inte hålla i honom så mycket som han ville att jag skulle hålla honom. Först klandrade jag mig själv, som att jag hade misslyckats. Sedan blev jag mer arg på de som tagit de här besluten om sjukvården.

När Aftonbladet träffar Sandra i sjukhusentrén i Sollefteå, ska Oliwer snart fylla tre månader. Chocken efter förlossningen har fortfarande inte lagt sig.

– Jag känner mig besviken eftersom det känns som någon stulit min fina upplevelse och ersatt den med en mardröm. Det är politiken som styr, så det är dit min frustration och ilska riktas. Jag har varit socialdemokrat så länge jag kan minnas, och jag är fortfarande det i mitt hjärta och i min ideologin, men det stämmer inte överens med hur de agerar.

Nedläggningen av sjukvården har fått Sandra att tänka annorlunda inför valet.

– Jag har gått mot vänstern i landstinget och riksdagsvalet.

Inte skaffa fler barn

Efter Sandras dramatiska förlossning vill hon inte ha fler barn.

– Jag hade velat ha fler barn men det finns ingen som kan garantera en trygg och säker förlossningsvård. Jag tycker inte att jag har fått det hittills. Jag tycker inte att man ska behöva hantera det här, det är tillräckligt stort att bli mamma. Nu är jag bara en sämre version som mamma än vad jag hade kunnat vara, på grund av hur förlossningen blev. 

Anna Marica Ek, 28, födde sin son på Sollefteå sjukhus strax innan BB stängdes ner. I dag vill hon inte riskera uppleva det Sandra varit med om.

– Nej fy fan, jag ville inte ha fler barn. Jag vill inte uppleva förnedringen av att föda i en bil. Om jag skulle bli gravid skulle jag föda i ett annat landsting. Jag kan göra det, jag har ekonomin och bil, men så ser inte verkligheten ut för att alla som bor här.  Det är jättestor rädsla hos kvinnor som bor här, folk som väljer att inte flytta hem igen på grund av de här beslutet. Det finns ingen framtid för glesbygden. Folk vill inte skaffa barn här, det är ganska tungt för oss att bära, säger hon.

Födde dottern vid grusväg

Aftonbladet har tidigare berättat om Emma, 22, som tvingades föda sitt barn i bilen kort efter att BB stängdes ner i februari 2017. Hon och hennes sambo var på mot sjukhuset i Örnsköldsvik, tolv mil från deras hem, vilket tar cirka en timme och fyrtio minuter. Till slut var de tvungna att stanna vid vägen. Där födde Emma en liten flicka.

– Allt gick bra fysiskt men psykiskt då? Är inte det minst lika viktigt? Vi som inte vill bo i storstäder, förtjänar vi inte bättre än såhär? Är detta 2017? Fan ta er politiker, avslutade Emma ett känslosamt Facebookinlägg.

Blivande fembarnsmamman Malin Modin, 29, beräknas föda i mars. Hon och hennes sambo planerar för att bosätta sig i Sundsvall när det närmar sig för att vara nära sjukhuset.

– Jag har pratat med min barnmorska om mina rädslor och jag ska få träffa en läkare innan det är dags och eventuellt planera för en igångsättning, så att jag kan känna mig mer säker. Det är mitt femte barn så det kan gå fort.

I veckan var höggravida Fadima Sekersöz, 40, nära att förlösa sin kusin Günay Sagir, 43, vid en Sibylla-kiosk på väg till sjukhuset. Några minuter senare föddes hennes dotter i en ambulans vid E4:an.

– Jag trodde att jag och barnet skulle dö, eller att jag skulle förblöda. Alla måste veta att det här faktiskt händer. Ingen ska behöva uppleva det här, säger Günay via sin kusin Fadima.