Tusentals döda i monsunregn

Publicerad 2017-09-01

Minst 1200 människor har dött i de kraftiga monsunregn som drabbat södra Asien. Vattenmassor har lamslagit stora delar av Indien, Bangladesh, Pakistan och Nepal och hundratusentals är i behov av hjälp.

– Vi har inte sett så här omfattande översvämningar på åratal, säger Rafay Hussain, chef för Rädda Barnen i Bihar i Indien till The Guardian.

Antalet människor som dött i den drabbade regionen har nu stigit till över 1200, enligt myndigheter. Översvämningar är inget ovanligt här under monsunsäsongen från juni till september, men i år är det långt värre än vanligt. Tusentals byar har isolerats, hem har spolats bort och skördar har raserats.

– Vattnet har totalförstört våra chilifält. Vi får försöka ta vara på det som finns kvar för att kunna äta, säger Raju, en bonde boende i Katihar, i den indiska delstaten Bihar, till AP.

Minst 18 döda i husras

I Nepal har 150 dött och 90 000 hem förstörts i vad FN kallat för den värsta översvämningen där på decennier. I Bangladesh har nära sex miljoner invånare påverkats, då regnet förstört mer än en tredjedel av bostäderna i de låglänta byarna. Pakistans största stad Karachi har lamslagits av de regnmängder som fallit de senaste dygnen.

– Situationen är utom kontroll, vattnet når upp till midjan, säger Gulab Mairaj, boende i Karachi till nyhetsbyrån AP.

I den indiska mångmiljonstaden Bombay föll på tisdagen runt 130 millimeter regn. På torsdagen rasade ett hus samman till följd av det kraftiga regnet och minst 18 människor dog. Runt 20 befarades på torsdagen vara instängda i rasmassorna.

Humanitär kris

Nu är hundratusentals människor i behov av nödhjälp. Enligt internationella Rödakorskommittén (ICRC) är och Röda halvmånens internationella federation (IFRC) är det här den värsta humanitära krisen att drabba regionen på flera år.

Över fyrtio miljoner människor bedöms vara berörda av översvämningarna. Runt 18 000 skolor har förstörts eller skadats, vilket enligt Rädda Barnen innebär att runt 1,8 miljoner inte kan gå till skolan.

- Vi har inte sett så här omfattande översvämningar på åratal, och utbildning på lång sikt för ett enormt stort antal barn är i fara, säger Rafay Hussain, chef för Rädda Barnen i Bihar, till The Guardian.