Polisen sade nej till ny koranbränning

TT

Publicerad 2023-02-16

Den danske högerextremisten Rasmus Paludan bränner en koran på Lilla Bantorget i Stockholm i maj förra året. Arkivbild.

Polisen i Stockholm har nekat tillstånd för ännu en koranbränning – den här gången utanför Iraks ambassad, rapporterar SVT Nyheter.

”Sammantaget bedömer Säkerhetspolisen att koranbränningar i sig ökat och framöver kan komma att öka attentatshotet mot Sverige och svenska intressen på kort sikt”, heter det i beslutet.

Manifestationen skulle ha ägt rum i Stockholm i måndags.

Bakom ansökan står en irakisk man med uppehållstillstånd i Sverige. Han säger sig tillhöra en kristen minoritet och är kritisk mot islam som han anser utgör en fara för det svenska samhället.

– Jag upptäckte när jag fick avslag från polisen att Koranens regler har större makt än svensk lag i Sverige. Därför överklagade jag till förvaltningsrätten, säger han.

Förvaltningsrätten i Stockholm bekräftar att man på onsdagen fick in ett överklagande från mannen, och att man nu bereder målet.

Det är andra gången på kort tid som polisen nekar en tillståndsansökan om allmän sammankomst för koranbränning. Tidigare i februari avslogs en ansökan från kulturföreningen Apallarkernas om att få bränna en koran utanför Turkiets ambassad.

Syftet den gången var enligt föreningens ordförande inte att kritisera islam, utan att stoppa den svenska Natoanslutningen. Även det avslaget har överklagats.

Det är enligt förvaltningsrätten oklart hur länge ett beslut kan dröja.