Dröjde att informera Säpo om agenttips

TT

Publicerad 2024-03-21

Paret fick asyl som afghaner i Sverige 2017, trots att Migrationsverket varnades om att mannen var iranier och jobbade för det iranska revolutionsgardet.

Migrationsverket tipsades om att en asylsökande man som uppgav sig vara afghan i själva verket var iranier och jobbade för det iranska revolutionsgardet – men väntade nästan ett år med att informera Säkerhetspolisen.

Det framgår i Ekots granskning av hur ett misstänkt iranskt agentpar ska ha planerat mord på svenska judar.

Sara Åhman, chef för Migrationsverkets nationella operativa avdelning, säger att man ville utreda ärendet innan Säpo informerades.

– Och fått mer information om detaljer i och kring identitet, kring hemvist, kring andra omständigheter för att kunna ge säkerhetspolisen ett bra underlag.

På fråga om verket borde kontaktat Säpo tidigare med tanke på att det var allvarliga uppgifter säger Åhman att bedömningen då var att mer information först behövdes.

Paret beviljades senare asyl i Sverige.

2022 utvisades de eftersom de ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet, sedan det i en Säpoutredning framgått att paret planerat mordattentat på judar i Sverige, enligt Ekots granskning.

Följ ämnen i artikeln