Allt fler människor i Sverige drabbas av ALS

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-03-21

ALS är en nervsjukdom som leder till muskelförtvining och förlamning. De flesta som drabbas är mellan 70 och 80 år. Arkivbild.

Antalet människor i Sverige som insjuknar i den dödliga nervsjukdomen ALS fortsätter att öka, rapporterar SR Ekot.

Enligt en ny forskningsrapport som publicerats i Journal of neurology har forskare kunnat fastslå att drygt 400 personer om året drabbas av sjukdomen. Detta kan jämföras mot de 250 personer som man tidigare uppskattat.

Caroline Ingre är överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och en av de forskare som står bakom rapporten. Hon menar att ökningen till viss del kan bero på att befolkningen blir äldre och att vi i Sverige är effektiva på att registrera sjukdomen.

– Det här är en sjukdom som har ökat ständigt under lång tid och fortsätter att öka. Förstår vi vad det är som gör att varje enskild individ får sjukdomen kan vi rikta behandlingen och då har vi större chans att lyckas med behandlingen, säger hon till Ekot.

Det är Karolinska universitetssjukhuset, Karolinska institutet och Örebro universitet som står bakom rapporten. Arbetet har även finansierats av Ulla-Carin Lindquists stiftelse och Vetenskapsrådet.

Följ ämnen i artikeln