Billström: Ankara talar för den inhemska publiken

Publicerad 2023-09-08

Den turkiska regeringens uttalanden om Sverige är ett spel för den inhemska publiken enligt Tobias Billström.

Enligt utrikesministern måste mycket av det som sägs från Turkiet ses mot den bakgrunden.

– Det som kommunicerats från Ankara sedan processen startade 2022 är mer riktat till en inhemsk publik än till en internationell, säger Tobias Billström till BBC.

Utrikesminister Tobias Billström menar att han är säker på att Natoprocessen kommer att röra sig framåt, och att Sveriges ansökan kommer läggas fram till det turkiska parlamentet för ratificering i oktober, det säger han i en intervju i BBC:s program ”Hard talk”.

Efter toppmötet har det dock kommit nya uttalanden från president Erdogan. Sverige har uppmanats att ”kontrollera sina gator” och att det är upp till det turkiska parlamentet att godkänna ansökan.

– Det som kommunicerats från Ankara sedan processen startade 2022 är mer riktat till en inhemsk publik än till en internationell. Vi måste räkna med att mycket av det som sägs av ministrar och representanter för den turkiska regeringen har denna bakgrunden, säger utrikesminister Billström.

”Nyttigt samarbete” med Turkiet

Under processen har det kommit flera krav från Turkiet. Utlämningar, ny terrorlagstiftning och ett lyft vapenembargo är bara några av krav som ställts under Sveriges Natoprocess. En process Billström även menar varit nyttig för Sverige i vissa avseenden.

– Den har lärt oss att relationen mellan PKK och organiserad brottslighet är värre än vi trodde, säger Billström.

Han menar att samarbetet mellan de båda länderna varit både bra och nyttigt och något man vill fortsätta med om Sveriges ansökan godkänns.

Billström menar även att Nato ”inte är perfekt”, men att det finns ett stort stöd i Sverige för ansökan.

– Jag känner mig säker på att vi har ett starkt stöd, båda från allmänheten och i parlamentet, säger Billström.