Slipad idé – för ett evigt liv

Hon ska bli en diamant efter sin död

Publicerad 2022-10-25

Konstnären Jill Magid säljer en diamantring där hon själv ska bli diamanten i mitten.

Konstnären Jill Magid fick en briljant idé.

När hon dött ska hennes aska förvandlas till en diamant, som redan nu går att köpa.

– Med detta verk äger man inte bara ett verk av mig, utan man äger också resterna av min kropp, säger hon till DI.

På museet Magasin III i Stockholm ställer konstnären Jill Magid, 49, ut ett omtalat verk. I en monter glänser en guldring – utan sten. Först efter Jill Magids död kan verket fulländas, med en diamant på en karat. Diamanten ska framställas av askan från Magids kremerade kropp.

Verket till salu

Men redan nu går det att köpa verket, som så att säga inte ens är en oslipad diamant, med titeln "Auto portrait pending".

– Om du köper verket i dag köper du löftet om att en diamant kommer hamna i ringen i framtiden, säger Jill Magid till Dagens Industri.

Konstnären Jill Magid

”Äger min kropp”

För tidningen utvecklar hon sin idé:

– När man pratar om en tavla av till exempel Picasso, säger man ofta en Picasso. Det är svårt att särskilja konsten från personen. Med detta verk äger man inte bara ett verk av mig, utan man äger också resterna av min kropp.

Redan affärsidé

Tekniken finns redan. Företaget Lifegem i USA har som affärsidé att göra diamanter av aska. De har redan lyckats framställa diamanter av hår som bevarats från tonsättaren Ludwig van Beethoven och försökt göra det samma med hår från artisten Michael Jackson.

Följ ämnen i artikeln