Gaza efter kriget: ”Måste vara ett palestinskt styre”

Publicerad 2023-11-08

Kriget mellan Israel och Hamas har nu pågått i en månad.

Tusentals har dött och den israeliska offensiven i Gaza fortsätter.

Samtidigt väcks nu frågan: Vem som ska styra Gaza efter Hamas?

Följ ämnen
Gaza

Under tisdagen meddelade den israeliska militären (IDF) att man för första gången på årtionden stred i ”hjärtat av Gaza City”.

Markoffensiven ser ut att vara ett faktum och Israels mål är tydligt: Att utrota Hamas.

Samtidigt ökar dödsiffran i det tätbefolkade palestinska territoriet. Över 10 000 palestinier, bland dem över 4 000 barn, i Gaza uppges ha dödats till följd av israeliska flygattacker sedan den 7 oktober, enligt det Hamas-styrda hälsodepartement.

Siffrorna har inte gått att bekräfta på annat håll, och det framgår exempelvis inte hur många av de dödade som är civila och hur många som är stridande.

Samtidigt som den israeliska offensiven i Gaza avancerar har frågor börjat ställas om framtiden: Vem kommer att styra Gaza efter kriget?

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Övergripande säkerhetskontroll

Islamiströrelsen Hamas har styrt Gaza sedan man vann de palestinska parlamentsvalen och därefter körde ut motståndarpartiet Fatah 2006 – och inga nya parlamentsval har hållits i varken Gaza eller på Västbanken sedan dess.

Gruppens talesperson Abdul-Latif al-Qanou säger enligt al-Jazeera att ”styrandet av Gaza eller en del av vårt land är en palestinsk fråga”.

– Och ingen annan kraft kan ändra på detta, eller kräva igenom sin vilja.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu antydde på måndagen i en intervju med ABC News att det inte kommer vara ”de som vill fortsätta på Hamas väg” som ska styra Gaza i framtiden.

Han sa även att Israel kommer att ha ett ”övergripande säkerhetsansvar” över Gaza under en ”obestämd tid” när kriget är över.

– Vi ser vad som händer när vi inte har det. Vad vi får då är ett utbrott av Hamasterror i en skala som vi inte kan förställa oss.

Palestinier letar efter överlevande i flyktinglägret Nuseirat efter israeliska flygattacker mot Gazaremsan, den 31 oktober, 2023.

Måste vara palestinskt styre

Parallellt med Netanyahus kommentar har USA sagt att man inte vill se en ny ockupation av Gaza, sedan Israel lämnade området 2005.

I oktober sa amerikanska presidenten Joe Biden i en intervju i CBS-programmet ”60 minutes” att det skulle vara ett ”stort misstag av Israel att ockupera Gaza”. Biden sa också att Hamas måste elimineras, men att det måste vara ett palestinskt styre i Gaza efteråt.

Israeliska säkerhetsstyrkor inspekterar bilvrak efter Hamas attacker utanför staden Netivot.

Samma hållning såg ut att kvarstå under tisdagen.

– Presidenten tror fortfarande att en återockupation av Gaza av israeliska styrkor inte är bra, sa John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd till CNN.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sa under onsdagen, enligt Reuters, att samtalen om Gazas framtid måste börja föras nedan nu. Han sa även att det är uppenbart att Israel inte kan styra Gaza, men att det kan finnas behov av en övergångsperiod.

Ingen ”bestående ockupation”

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly sa också på onsdagen, enligt samma nyhetsbyrå:

– På kort sikt är det ofrånkomligt att Israel, som har trupper i Gaza, måste ha säkerhetsansvaret. Men vår åsikt är att det, så snart det går praktiskt, vore mest önskvärt med ett fredsälskande palestinskt ledarskap.

Brandman kämpar mot röken i flyktinglägret i Khan Younis, södra Gazaremsan.

Mark Regev, som är strategisk rådgivare till den israeliska premiärministern, har också sagt till CNN att Israels plan efter kriget inte är en ”bestående ockupation” av Gaza.

– När detta är över och vi har besegrat Hamas så är det viktiga att det inte finns ett återupplivat terrorelement.

– Det kommer att behövas en israelisk säkerhetsnärvaro, men det betyder inte att Israel återockuperar Gaza, det betyder inte att Israel är där för att styra Gazabor, sa han också till kanalen.

”Tänker inte återvända”

Ett alternativ som nämnts är att partiet Fatah, som styr på Västbanken – och som även styrt Gaza tidigare, får kontrollen.

Men den myndighet som partiet byggt upp på Västbanken har lågt stöd, och bedöms både som svag och korruptionstyngd.

Det finns dessutom uppgifter om att den palestinska presidenten Mahmoud Abbas, som själv suttit på posten långt över sin mandatperiod, sagt till Blinken att han inte vill styra Gaza:

– Jag tänker inte återvända (till Gaza) på en israelisk stridsvagn, ska Abbas ha sagt, enligt NPR.

Bland israeliska tjänstemän går diskussioner om att det internationella samfundet bör kunna bistå på något vis.

Ingen är intresserad

Men inget land är särskilt intresserat, rapporterar den amerikanska radiokanalen.

Grannlandet Egypten gör allt för att konflikten inte ska spilla över genom ett stort antal flyktingar, Gulfstaten Qatar hjälper med medling mellan parterna och ekonomiskt bistånd, men har inte visat något tydligt intresse för att involvera sig mer än så.

FN har under lång tid bistått med mat, hälsovård och skolor i Gaza, men fredsorganet bedöms för svagt för att styra.

Dessutom skulle inte Hamasmedlemmar, hur stort eller litet stöd gruppen än har efter Israels krig, tillåta att någon utomstående styr.

– Hur skulle någon ens kunna styra varaktigt? Återstoden av Hamas kommer att göra sitt bästa för att döda vem som än får makten, säger Chuck Freilich, professor i statsvetenskap i bland annat USA och Israel, till NPR.