President Zelenskyj på plats i Hiroshima

Niklas Eriksson

Publicerad 2023-05-20

Ukrainas president på plats i G7-mötet.

Biden tillåter västländer att leverera amerikanska stridsplan till Ukraina.

”Japan. G7. Viktiga möten med Ukrainas vänner”, skriver Zelenskyj på Twitter.

Japansk tv livesände bilkortegen som för president Volodymyr Zelenskyj till toppmötet i Hiroshima

Under lördagsmorgonen, svensk tid, landade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i japanska Hiroshima. Presidenten ska där delta i G7-toppmötet som under de senaste dagarna enats om en rad sanktioner mot Ryssland.

Strax efter landning bekräftade Zelenskyj att han var på plats i Japan på Telegram:

”I dag kommer freden närmare” skriver presidenten.

Uttalandet kom efter att Joe Biden gett grönt ljus till västländer som vill bidra med stridsplan F-16 till Ukraina. Han sa också att ukrainska piloter ska få träna på att använda dem.

Ryssland varnade de länder som vill skicka stridsplan till Ukraina. Det kommer medföra ”enorma risker”, säger Rysslands biträdande utrikesminister Aleksander Grusjko till ryska nyhetsbyrån Tass.

Mötet pågår hela helgen och under dagen kommer ukrainska presidenten att möta ledarna från G7-länderna. Kriget i Ukraina står högt på mötets agenda.

I ett uttalande skriver G7-länderna att de åter förbinder sig att ”öka vårt diplomatiska, finansiella, humanitära och militära stöd till Ukraina och höja kostnaderna för Ryssland och de som stöder landets krig”.

En annan punkt på mötet är Kinas växande ekonomiska inflytande. Enligt BBC är inte gruppen ute efter att hindra landets ekonomiska tillväxt men tar steg mot att ”minska vårt utbredda beroende i viktiga leveranskedjor”.

G7 består av världens sju största ekonomier: Italien, Kanada, USA, Frankrike, Tyskland, Japan och Storbritannien.

Följ ämnen i artikeln