Tog strid mot chefens beslut – nu tillåts ledarhund på gymmet

Publicerad 2024-02-07

”Att jag har en ledarhund betyder att jag kan vara ute och röra på mig ett helt annat sätt”, säger Isabelle.

Gymchefen förbjöd Isabelle från att ta med sig sin ledarhund.

Men efter att Isabelle anmält gymmet tvärvänder nu hela gymkedjan – och skriver ny policy.

– Vi insåg att vi hade fel.

När Isabelle Ulfdotter besökte Fitness24Seven i Mölnlycke förra veckan hade hon som vanligt med sig sin ledarhund.

Isabelle är blind och behöver hjälp av hunden för att ta sig till och från gymmet. Medan hon tränar, vanligtvis i tjejgymmet, brukar hunden ligga och vila .

Hittills har det gått bra – sedan hon blev medlem i november förra året har hunden följt med utan klagomål från vare sig personal eller andra motionärer.

Men för en vecka sedan fick hon ett oväntat samtal från platschefen Martina Sandelin.

– Hon ringde upp mig och sa: jag är jätteledsen, men chefen har tyvärr sagt att du inte får komma hit med hunden längre, säger Isabelle.

Ett tufft besked

Efter att en hantverkare reagerat och hört av sig till en chef högre upp togs beslutet att Isabelle inte längre fick ta med sig hunden.

Med hänvisning till att det är förbjudet att ta med sig djur till gymmet avfärdades omständigheten om att det i det här fallet handlade om en ledarhund. För Isabelle, var det ett tufft besked.

– Man blir väldigt uppgiven. Träningen är ju viktig för mig, på samma sätt som för andra människor.

– Jag har inte blivit diskriminerad på något annat gym. Vanligare är restauranger, caféer, även bostäder och arbetsplatser, men just gym har jag inte haft problem med innan så det var nytt, säger Isabelle.

En tväromvändning

Martina Sandelin.

Hon anmälde företaget till Diskrimineringsombudsmannen. Samtidigt började träningskedjan krishantera ärendet, berättar platschef Martina Sandelin.

– Den fanns ingen skriven policy om det här innan. Det är inte så ofta vi träffar en medlem som är blind. Men när situationen med Isabelle uppstod så blev det en diskussion om det.

Efter att Isabelles ärende lyfts för diskussion gör nu kedjans ledning en helomvändning.

– Då insåg vi att vi hade fel. Nu finns det en skriven policy om ledarhundar, så det är glasklart. De är alltid välkomna – på alla våra gym, säger platschefen Martina Sandelin.

För Isabelle är beskedet en viktig vinst.

– Nu har gymmet backat, de ringde nyss! Det är jätteskönt!!, säger Isabelle.