Man åtalas för mordförsök efter attack med samurajsvärd

Publicerad 2023-09-24

Samurajsvärdet hittade under en husrannsakan hos den misstänkte mannen.

En man i 35-års åldern misstänks för att ha attackerat en annan man med ett samurajsvärd.

Nu åtalas mannen för försök till mord. Själv nekar han till brott.

– Han verkar haft en väldigt avvikande uppfattning om verkligheten, säger åklagaren Hanna Emanuelsson.

Det var i slutet av juli tidigare i år som polisen kallades till ett flerfamiljshus i Orsa med anledning av en misstänkt knivskärning.

På plats hittar polisen en blödande man på en gräsmatta en bit ifrån lägenheterna. Enligt polisens förundersökning hade mannen blivit attackerad med ett svärd och huggen i både halsen och handen.

En man i 35-årsåldern kunde kort därefter gripas i en av de intilliggande lägenheterna. Det fanns då blodspår hela vägen från gräsytan fram till en av lägenhetsdörrarna. Vid en närmare undersökning av den misstänkes lägenhet hittade man ett samurajsvärd på en soffa. Tekniker hittade även ett blodigt örngott slängt i soporna.

Svärdet som mannen misstänks ha använt vid attacken.

Vissa medgivanden

Den 35-årige mannen åtals nu för mordförsök. I förhör har han gjort vissa medgivanden men förnekar att han skulle haft för avsikt att döda den 22-årige mannen.

”Hade det varit min önskan att ta någon annans liv hade NN inte andats i dag om jag använt en katana”, säger han i förhör.

Skadorna i handen var djupa skärsår och orsakade även flera frakturer. Enligt rättsmedicinalverket skulle skadan, utan behandling, kunnat vara livshotande.

Initialt säger den misstänkta mannen att han försvarat sig i en nödsituation med en glasbit. I senare förhör medger han dock att det handlar om ett svärd och att han endast sa så eftersom han ser svärdet som en del av sig själv.

Del av bevismaterialet: Ett blodigt örngott bland soporna.

Avvikande verklighetsuppfattning

Till tidningen Dalademokraten kommenterade åklagaren Hanna Emanuelsson de då inledande förhören.

– Det jag kan säga är att han verkar ha haft en väldigt avvikande uppfattning om verkligheten, i alla fall gentemot vad vittnen och målsägande hade för uppfattning. I stunden verkade han inte ha varit helt frisk. Det får vi utreda närmare, säger hon.

I utredningen har det kommit fram att mannen har svärdkonst som intresse och han medger själv att han ibland sover med svärdet i sängen.

Följ ämnen i artikeln