Kvinna på boende fick inte duscha - på sju månader

Publicerad 2018-10-06

När en kvinna lämnade sitt serviceboende och flyttade till ett nytt, berättade hon för den nya personalen att hon varken fått duscha eller bada på sju månader, skriver Barometern.

En kvinna trivdes inte med personalen på sitt serviceboende och flyttade till ett annat. Efter flytten ska personalen på det nya boendet hjälpt henne att bada och tvätta håret, skriver Barometern. Det var då kvinnan berättade att hon inte fått duscha, bada eller ta av sig bh:n på cirka sju månader på föregående boende. Hon berättade även att hon skäms för sina tånaglar. Det visade sig att tånaglarna var kraftigt ansatta av fotsvamp och att en tånagel växt in i huden – dessutom var skinnet under bh:n rött.

Enligt kvinnans ska personalen på det förra boendet tyckt att hon skulle klara av duschen med hjälp av muntliga instruktioner – men hon själv menar att hon behöver mer hjälp än så.

Händelsen Lex Sarah-anmäldes och socialförvaltningen valde att skicka anmälan vidare till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Förvaltningschefen klassar händelsen som en risk för ett allvarligt missförhållande – nu väntar en två månaders utredning men förhoppningsvis går det snabbare än så, menar Laila Andersson, verksamhetschef på socialförvaltningen. Utredningen ska visa vad som hänt och varför.

– Även om personer efterfrågar stöd och behöver det, kan det vara svårt att ta emot det. Jag säger inte att det är så här, men det är en problematik som vi har att jobba med. Jag vill inte förringa den här personens upplevelse, säger Laila Andersson, till Barometern.

Montage.

Personalen har många års erfarenhet

Förvaltningen ska ta fram en handlingsplan för att liknande händelser inte ska ske igen – godtar IVO planen händer inget mer, ,annars kan de öppna ett tillsynsärende.

– En Lex Sarah är till för ett generellt lärande och för att förändringar som behövs ska komma till stånd. Vi kommer alltid att ha enskilda personer att arbeta med som kanske inte har full insikt i sin problematik. Då är det vår sak att hitta vägar för att nå fram, säger Laila Andersson.

Enligt tidningen ska alla de anställda på boendet som anmälts ha många års erfarenhet av yrket.