Kinas svar på Trumps tullar: Avgifter på fläsk och frukt

Publicerad 2018-04-03

Som svar på Donald Trumps stål- och aluminiumtullar införde Kina under måndagen extraavgifter på 128 amerikanska produkter.

Ett handelskrig kan vara på gång mellan världens två största ekonomier – och innan fredag kommer USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer offentliggöra en lista på kinesiska varor som ska beläggas med nya avgifter, rapporterar Reuters.

”Kina vill inte ha ett handelskrig med någon. Men Kina är inte rädd för och kommer inte rygga för ett handelskrig”, skriver Kinas ambassad i Washington i ett uttalande.

Under måndagen började Kinas strafftullar på 128 amerikanska produkter gälla.

Det är ett svar på Donald Trumps stål- och aluminiumtullar.

Bland produkterna som nu är belagda med extraavgifter på upp till 25 procent finns färsk frukt, vin och kött.

Enligt beräkningarna kan avgifterna uppgå till tre miljarder dollar, skriver TT.

USA-börserna föll kraftigt under dagen. Mest på grund av teknikjättarna Facebooks och Amazons dystra siffror, men enligt betraktare kan det eventuella handelskriget som nu kan uppstå vara en faktor.

Tidigare, innan Kinas drag, hintade USA om fler strafftullar på kinesiska produkter.

Handelskrig i farozonen

Donald Trump föreslog under förra veckan att tullar på upp till 60 miljarder dollar kan införas.

Ett första steg av många, enligt presidenten.

Det handlar då, enligt rapporterarna, främst om high tech-varor.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer måste offentliggöra listan på vilka produkter det rör senast nu på fredag, skriver Reuters.

Nyhetsbyrån och flera amerikanska medier skriver nu att ett handelskrig kan vara på gång mellan länderna.

”Att samarbeta är det enda rätta”

”Kina vill inte ha ett handelskrig med någon. Men Kina är inte rädd för och kommer inte rygga för ett handelskrig”, skrev Kinas ambassad i Washington i ett uttalande förra veckan, rapporterar CNBC.

”Vi hoppas att USA kommer dra tillbaka sin åtgärder som bryter mot Världshandelsorganisationens regler så fort som möjligt”, skrev Kinas handelsdepartement när uppgifterna om nya strafftullar från USA kom på tal, skriver New York Times.

”Kina och USA är världens två största ekonomier och att samarbeta är det enda rätta valet. Båda sidorna bör tillämpa dialog och samråd för att lösa sina respektive bekymmer”, gick det att läsa vidare.

Följ ämnen i artikeln