Har bombats i fem år - nu leker barnen på gatorna i Syrien

Publicerad 2016-09-13

Efter mer än fem års krig och bombningar har ett temporärt – och för syrierna ovanligt – lugn återvänt.

På bilder som strömmar ut från landet syns lekande barn och människor som återvänder till marknaderna.

Över 300 000 människor har dött i krigets Syrien. Men det senaste dygnet, efter att USA och Ryssland kommit överens om en vapenvila, har ett ovanligt lugn spridit sig i landet.

FN-sändebudet Staffan de Mistura beskrev situationen som en "påtaglig minskning av våldet" de senaste 24 timmarna.

– Situationen har förbättrats dramatiskt, sa han idag, enligt TT.

Syriska barn på en åkattraktion i den rebellkontrollerade staden Arbin. AFP PHOTO / AMER ALMOHIBANY / TT

Inga civila dödsoffer

Eldupphöret inleddes vid mörkrets inbrott på måndagen. Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har inga civila dödsoffer krävts sedan dess.

– Vi brukar vanligtvis hållas vakna av flygplanen, men gudskelov har vi alla kunnat sova i natt, sade Hassaan Abu Nuh, aktivist och invånare i den oppositionskontrollerade staden Talbiseh i Homsprovinsen, till AFP, enligt TT.

En annan man i Aleppo, Mohamed Omar, som Washington Post talat med, ger en liknande beskrivning.

– Folk gör sina ärenden och barn leker till och med på gatorna, säger han till tidningen.

Hjälpkonvojer rullar

På tisdagen började också de första hjälpkonvojerna rulla med förnödenheter. FN har dock valt att avvakta tills de bedömer att situationen är tillräckligt säker.

Vissa rapporter om brott

Totalt fritt från våld verkar det dock inte ha varit. Regimstyrkor ska till exempel ha beskjutit två byar söder om Aleppo, och ett område i utkanten av Damaskus. Ryssland anklagade samtidigt rebeller för att ha brutit eldupphöret vid runt 20 tillfällen, enligt AFP. Enligt avtalet gäller inte heller eldupphöret i områden som kontrolleras av IS eller Jabhat Fateh al-Sham, före detta Nusra-fronten.

Hur länge vapenvilan kommer råda vet ingen. Syriens president Bashar al-Assad lovade tidigare att återta varenda stad i landet. Mellanösternkännaren Aron Lund säger till TT att insatserna från de inblandade parterna i inbördeskriget är så pass höga att risken är stor att vapenvilan snart brakar samman.

– För rebellerna är det väldigt viktigt att ta tillbaka de områden som de förlorat, för dem låser vapenvilan bara in al-Assads vinster. Samtidigt känner väl al-Assad att han håller på att vinna på flera ställen och undrar varför han ska stanna och ge rebellerna en chans att återhämta sig, säger han.

Följ ämnen i artikeln