Flydde och låste in sig på kontoret

Publicerad 2016-06-15

Kristina, 60, hotades av boende. Efter att en kokplatta kokat torrt och utlöst brandlarmet blev situationen mycket hotfull när personalen skulle samla in samtliga kokplattor.

Kristina, 60, omringades av en grupp män och fick fly in på sitt kontor.

– De knöt nävarna mot mig och skrek ”bokra, bokra”. Det var mycket obehagligt, säger hon.

Den hotfulla situationen slutade med att polisen kom och omhändertog en aggressiv boende.

Kristina arbetar på ett privat asylboende som har omkring 80 asylsökande, mestadels familjer. Boendet öppnade i november förra året och enligt Kristina har det fram till nyligen sällan varit några problem. Tvärtom har både boende och personal trivts bra och stämningen har varit lugn.

– Nu har det gått sex, sju månader och folk börjar bli väldigt frustrerade. De vet inte om de ska få uppehållstillstånd, Migrationsverket har inte ens börjat med ärendena här. Ingen har kallats till intervju, säger Kristina.

Flydde in på kontoret

I förra veckan inträffade en händelse som slutade med att polisen fick rycka ut till boendet. Det började med att några boenden blev fråntagna kokplattor som användes på rummen. Detta efter att en torrkokad kastrull fått brandlarmet att gå och räddningstjänsten att komma till platsen.

– Det brakade loss i en oerhörd aggression. Jag blev omringad av flera män som var otroligt uppretade. De knöt nävarna mot mig och skrek "bokra, bokra" vilket jag tolkade som ”i morgon, i morgon, tar vi dig”. Det var väldigt obehagligt, säger Kristina.

Varför tolkade du det så?

– Räddningstjänsten var med när vi beslagtog kokplattorna eftersom brandlarmet hade gått. Jag uppfattade det som att de skulle göra något med mig när jag var ensam igen.

Hon flydde in på kontoret, låste dörren och larmade polisen. När polisen anlände omhändertogs en person som uppträdde aggressivt och hotfullt även mot polis.

Svårt att utreda

Händelsen i förra veckan är enligt Kristina den andra på kort tid. Efter den senaste funderade hon allvarligt på att byta jobb.

– Jag mådde så dåligt. Jag ville inte gå till jobbet. Det som gjorde att jag gick dit var att alla i personalen, inklusive chefen, kommit överens om att vara på plats tillsammans. Då kändes det bättre.

Polisen bekräftar Kristinas berättelse och det finns en anmälan om olaga hot. Däremot är det svårt att utreda om det begåtts ett brott eftersom det ofta är språkförbistringar och sällan finns tolk på plats när det eventuella hotet ska ha uttalats.

Två dagar efter händelsen kom Migrationsverkets personal ut till boendet. Efter besöket har det blivit betydligt lugnare, enligt Kristina. Hon är däremot kritisk till att myndigheten tidigare har varit där alltför sällan.

Fotnot: Kristina har bett om att vara anonym och heter egentligen något annat.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige