Kvinna tog inte i hand – läkare frias

Publicerad 2016-04-14

En kvinna ville inte ta i hand vid ett läkarbesök.

Då vägrade läkaren undersöka henne.

DO stämde läkaren – och fick rätt i tingsrätten.

Men nu kommer domen från hovrätten och läkaren slipper betala kvinnan ersättning för diskriminering.

Den muslimska kvinnan kom till mottagningen i Skåne i januari 2013 för att träffa kirurgen som skulle göra en magundersökning.

Läkaren ska ha sagt sa ”hej” när han kom in och sträckt fram handen för att hälsa på kvinnan.

Kvinnan ska då ha tittat på sin make, som också följt med, och han bekräftade att hon inte behövde hälsa genom att ta i hand. Läkaren höll handen utsträckt men kvinnan vägrade ta den.

”I Sverige gör man så här”

Enligt kvinnans tolk, som också var med vid läkarbesöket, ska läkaren ha sagt att ”jag är din läkare och i Sverige gör man så här när man hälsar på sina patienter.”

Läkaren fortsatte hålla handen utsträckt men kvinnan vägrade ta den.

Sedan ska läkaren, enligt tolken, ha sagt att han i så fall inte tänkte undersöka henne och gått ut.

Det hela slutade med att läkaren i sin tur vägrade behandla henne, någon läkarundersökning genomförde han aldrig. Läkaren har hävdat att han inte ville genomföra undersökningen eftersom kvinnans man uppträdde hotfullt och remitterade därför patienten till en kvinnlig läkare, skriver Dagens Nyheter.

Läkaren slipper skadestånd

Kvinnan anmälde då läkaren till Diskrimineringsombudsmannen, DO, vilket ledde till en rättegång i april 2015 i tingsrätten där DO stämde vårdföretaget med krav på 75 000 kronor i skadestånd för kränkning. Kvinnan fick rätt.

Men domen överklagades och i dag kom beslutet från hovrätten i Skåne och Blekinge. Läkaren frias.

DO har enligt hovrätten inte bevisat att den uteblivna handhälsningen var anledningen till att undersökningen inte genomfördes, eller att läkaren inte hälsade på grund av kvinnans religion. Kvinnan får därför inte någon ersättning.

Följ ämnen i artikeln