Åsa, 53, har samlat in hundratals julklappar till utsatta barn

Publicerad 2018-12-18

Insamlingsveteranen Åsa Karlströms insamling har nått nya höjder för i år.

På torsdag kommer hon kunna dela ut 80 matkassar och julklappar till familjer som har det svårt i jul tack vare de Karlskogabor som delat med sig.

– De minnen jag har av att aldrig få ett paket, det vill inte jag att något barn ska känna, säger Åsa Karlström.

Åsa Karlström från Karlskoga är grundaren till organisationen och fonden I kärlekens tecken som arbetar för att göra högtider bättre för barn som bor i familjer som har det knapert.

De samlar på olika sätt in pengar till aktiviteter som resor till Gröna Lund, Kolmården, ihop till matkassar och under julen – julklappar.

I år hörde Karlskoga hotell av sig och ville bidra till fondens arbete. De startade en insamling och med hjälp av generösa bidrag från medmänniskor kommer hundratals barn kunna få en minnesvärd jul i år.

– Jag var där nu och räknade och fick det till ungefär 500 paket, berättar Åsa.

”Jag gör det jag säger att jag ska göra”

Organisationen I kärlekens tecken är en fond som hjälper behövande familjer genom att erbjuda en matkasse med julmat eller se till så att deras barn åtminstone får en oförglömlig sommarupplevelse.

Fonden startades för fem år sedan och har växt en hel del sedan dess, något Åsa tror beror på att verksamheten är transparent. Hon har sponsorer från höger till vänster, företag som hjälper till med inköp av mat och andra privatpersoner som kommer med bidrag.

– Folk ser att jag gör det jag säger att jag ska göra, berättar Åsa.

Och i år har Åsa lyckats åstadkomma något riktigt stort.

På torsdag kommer fonden kunna dela ut 80 matkassar till de familjer som behöver och 500 julklappar till barn som annars skulle vara utan.

– Det är otroligt. Jag ryser av att tänka på det, säger Åsa.

”Vill inte att något barn ska känna som jag gjort”

Att kunna hjälpa till ligger Åsa varmt om hjärtat. Hon berättar hur hennes barndom varit präglad av missbruk, vanvård och sexuellt våld. Hon hamnade till slut i en fosterfamilj som bodde i Karlskoga men även fast hon fick det bättre så bar hon ju med sig sina erfarenheter av att ha varit ett utsatt barn.

– Jag såg alkoholister sovandes på bänkar och tänkte liksom ”Det kunde ju ha varit min mamma eller pappa som låg där” säger hon.

När Åsa sedan blev mamma började minnena komma tillbaka, särskilt vid juletid.

– De minnen jag har av att aldrig få ett paket – det vill inte jag att något barn ska känna. Att komma tillbaka till skolan när alla frågar ”Vad fick du?” och inte kunna svara något, säger hon.

Engagemanget kräver mycket tid och ork men för Åsa är det hennes sätt att fira jul på och hon kan inte tänka sig att göra något annat.

– Gör inte jag det här då är det inte jul för mig, det här är julefrid.

Följ ämnen i artikeln