Personlig assistent tvingades köpa knark med brukare

Uppdaterad 2018-10-11 | Publicerad 2018-10-10

En personlig assistent i Stockholm tvingades följa med sin brukare för att köpa knark.

Assistansbolaget ansåg att det var en del av arbetsuppgifterna att följa med.

– Man ska absolut inte behöva göra något som är farligt eller förbjudet. Jag finner inte ord för det här, säger Margaretha Johansson, ombudsman på Kommunal.

Det var i somras som Kommunals skyddsombud på Annas assistans meddelade Arbetsmiljöverket vad som skett. Tidningen Kommunalarbetaren var först med att skriva om händelsen.

”Kunden vill åka kl. 02.00 på natten och köpa knark och vill att personlig assistent följer med. Arbetsgivaren påstår att detta ingår i personlig assistents arbetsuppgifter”, skriver skyddsombudet i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket beslutade då om förbud mot ”arbetsuppgiften” att följa med brukaren vid knarkinköpet. Samtidigt gjordes en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

”Ingen assistent ska behöva begå brottsliga handlingar”

Anna Hagelbäck, vid Ivo region Öst, säger att händelsen kommer vägas in i om bolaget får fortsatt tillstånd.

– Just nu befinner sig ärendet i lämplighetsprövningsteamet och man resonerar om man ska öppna ett tillsynsärenden när det gäller det här bolaget. De har inte fattat beslut ännu, säger Hagelbäck.

Bolaget förekommer även i andra utredningar hos Ivo. Troligen kommer en samlad bedömning göras av den information myndigheten har om bolaget för att se om det är lämpligt att de får fortsätta utföra assistans.

Att personer som jobbar inom vården uppmanas hjälpa till med knarkinköp är ovanligt, men det har skett förut menar Anna Hagelbäck:

– Det här förekommer ibland men det är ingen assistent som ska behöva begå brottsliga handlingar, det faller inte under det uppdrag man har som assistans. Man ska vara den enskildes armar och ben men man behöver aldrig medverka till brottsliga handlingar.

”Borde följt med oavsett vad kunden skulle uträtta”

Annas assistans VD Olof Lorentzon skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”Självklart anser jag inte att det ingår i en personlig assistents arbetsuppgifter att köpa narkotika med sin brukare. Frågan här handlar dock om huruvida den personliga assistenten skulle följa med kunden i färdtjänstbilen på natten – det vill säga oavsett vad brukaren hade tänkt ”uträtta”. Det här kan tyckas som en självklar fråga, men är dessvärre en komplicerad fråga där LSS-lagen (som ger brukaren rätt att leva sitt eget liv precis som denne önskar) och arbetsmiljölagen (som bl a ställer krav på yrkesverksammas arbetsmiljö) ställs mot varandra/kolliderar”.

”Visar hur utsatta assistenter är”

Från facket håll är man starkt kritisk till den inställningen.

– Det här visar ju verkligen att det här är en bransch där vi har många anställda som är väldigt utsatta när man är ensam med brukare och de ber en om olika saker, säger Margaretha Johansson, ombudsman på Kommunal.

– Brukaren begär att assistenten ska genomföra en brottslig handling och assistenten säger nej. Det som gör mig väldigt förfärad är hur arbetsgivaren svarar, att man säger att assistenten visst ska göra det – jag finner inte ord för det. Man ska absolut inte behöva göra något som är farligt eller förbjudet. Det är en självklarhet, säger Margaretha Johansson.

Den personliga assistenten har sedan dess slutat på företaget, det är oklart om det beror på att hen slog larm till facket eller inte skriver Kommunalarbetaren. Brukaren har avlidit.

ANNONS