Män frias från åtal om mord och medhjälp

TT

Publicerad 2018-10-17

Tekniker på plats vid den fotbollsplan i Bårslöv där en 20-årig man dödades i fjol. Arkivbild.

Den ene mannen fälldes av tingsrätten för mord och den andre för medhjälp till mord.

Men hovrätten över Skåne och Blekinge gör en helt annan bedömning än Helsingborgs tingsrätt – och friar männen från den delen av åtalet. Straffen sänks från flera års fängelse till åtta månader.

Männen döms nämligen även i hovrätten för grov skadegörelse, för att ha anlagt brand i den bil som offret färdades i.

Den 31 oktober förra året larmades polisen om en skjutning på en grusplan vid en idrottsplats i Bårslöv. En bit därifrån hittades en 20-årig man skjuten med flera skott – han avled senare av skottskador. Offret kom till platsen med en bil tillsammans med de två män som nu frias från mord och medhjälp till mord.

"Hovrätten konstaterar att åtalet i väsentliga delar bygger på uppgifter från en tredje person som uppgett att han varit närvarande vid skjutningen", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Denne tredje person har berättat att de två män som åtalats utsatt honom för människorov före mordet och grovt olaga hot i samband med en skjutning. Först när han själv häktades som misstänkt för inblandning i mord berättade han för polisen att han hade varit närvarande vid skjutningen, enligt domstolen.

"Hovrätten konstaterar att den tekniska bevisningen starkt talar emot den berättelse som mannen har lämnat om hur skjutningen gick till. Hovrätten kommer därför fram till att åtalet inte är styrkt", skriver hovrätten.

Hovrättens domare har varit helt eniga.