Palmes löfte: Ny bostad när du blir fri

Uppdaterad 2016-06-02 | Publicerad 2013-06-10

Axmyr har sparat brevet han fick av statsministern

Tio dagar före sin död lovade statsminister Olof Palme livstidsdömde Leif Axmyr att han skulle få en ny lägenhet när han blev fri.

Palme garanterade att lägenheten skulle vara likvärdig den han bodde i när han dömdes för dubbelmord 1982.

– Det ska bli intressant att se om det löftet fortfarande gäller, säger Leif Axmyr, 75.

När Leif Axmyr, som i går fick sitt livstidsstraff omvandlat till 51 års fängelse, mördade två personer i Gävle bodde han i en lägenhet på Sankt Paulsgatan 4 i Stockholm.

I samma lägenhet festade han på mordnatten tillsammans några kompisar. De bestämde att de skulle åka till Gävle och göra upp med Axmyrs förra flickvän och hennes manliga vän.

Resan slutade med att Leif Axmyr mördade paret och tände eld på lägenheten.

Skrev brev till Palme

I november 1982 dömdes han till livstids fängelse. 

För att kunna behålla sin lägenhet skrev han ett brev till statsminister Olof Palme och bad om hjälp så att han kunde hyra ut den i andra hand under fängelsetiden.

– Det var en jättefin lägenhet som jag absolut inte ville bli av med, sa han till Aftonbladet 2010 i samband med att Örebro tingsrätt beslutade att han skulle friges.

Domen om frigivningen överklagades senare av åklagare och undanröjdes av hovrätten.

Den 18 februari 1986, tio dagar innan Olof Palme mördades, skickades statsministern sitt svar till Axmyr som då satt isolerad på kriminalvårdsanstalten i Norrköping.

Olof Palme förklarade att han personligen inte kunde ingripa och hjälpa Axmyr att hyra ut lägenheten i andra hand.

Däremot hade han fått besked från justitiedepartementet att Leif Axmyr skulle få en likvärdig bostad den dag han blev fri.

Har sparat brevet

I alla år har Leif Axmyr bevarat brevet från Olof Palme. Han har exklusivt låtit Aftonbladet få en kopia av brevet som är undertecknat av Palme personligen och skrivet på hans eget brevpapper.

– Jag utgår ju från att Palmes löfte fortfarande gäller, sa han 2010.

Han berättade att lägenheten i Stockholm betydde mycket för honom och det var med sorg han insåg att han inte skulle kunna behålla den under fängelsetiden.

– Därför skrev jag till Palme och vädjade om hans hjälp. Hans svar gjorde mig naturligtvis glad, sa han 2010.

Idag har Leif Axmyr dock ingen större längtan tillbaka till Stockholm utan han vill bosätta sig i Halland när han friges om tre år.

Med tanke på hur bostadsmarknaden är i dag ser han fram emot att regeringen ska hjälpa honom att få en lägenhet som han kan trivas lika bra i som den han hade på Sankt Paulsgatan i Stockholm.

– Det har jag ju Olof Palmes ord på.