Både Israel och Saudiarabien rädda för smittoeffekter

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz.

Benjamin Netanyahus återval har inte precis gjort det mer troligt att Israel ska gräva ner stridsyxan med Sverige.

Rädslan för smittoeffekter är huvudskälet även till Saudiarabiens tuffa agerande.

Något som försvårar en normalisering.

Följ ämnen
Israel

Precis som en valseger för arbetarpartiets Isaac Herzog hade ökat chanserna till någon form av fredförhandlingar med palestinierna så hade en sådan även ökat möjligheten till en nystart i de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Israel.

Ännu har Netanyahu inte bildat sin nya regering. Förhandlingarna inleds först i helgen och kan ta flera veckor.

Men det vore en sensation om det inte blir en ren högerregering där bosättarrörelsens intressen får stort utrymme.

Ministerlistan kommer att domineras av superhökar. Lägg till det Netanyahus uttalande dagen före valet att han inte tänker tillåta en palestinsk stat (som han visserligen mildrat något efter valet men inte ändrat i sak).

Sammantaget finns det inget som talar för töväder mellan Israel och ett land som till och med är berett att erkänna en palestinsk stat för att försöka driva på en tvåstatslösning.

Israel är fortsatt oroligt för att andra EU-länder ska följa efter Sverige. Flera parlament har redan röstat för erkännanden av Palestina.

Värre diktatur förut

Saudiarabiens agerande mot Sverige ska ses i samma ljus.

Vi lever just nu i en era där mänskliga rättigheter är en viktig fråga för alltfler länder i sina handelsrelationer.

Saudiarabien var en ännu värre diktatur för tio år sedan när avtalet med Sverige skrevs på men just då piskade man inga bloggare.

Saudierna är oroliga för att Sveriges mycket offentliga sätt att säga upp försvarssamarbetet med Saudiarabien ska ge ringar på vattnet. Att andra länder ska känna sig tvingade att följa efter.

Om saudierna bara varit lite sura hade man nöjt sig med den normala missnöjesmarkeringen att tillfälligt ta hem sin ambassadör.

Man hade inte heller gjort sig besväret att tvinga grannar i regionen att följe efter. Det faktum att man trappar upp med att stoppa nya affärsvisum visar att saudierna vill skicka en signal till omvärlden.

Varning till andra

Signalen är en varning till andra länder att de kan få betala ett högt pris om de avbryter handelssamarbeten eller riktar offentlig kritik mot hur landet sköts.

Sverige är visserligen inget stort och betydelsefullt land men vi är med i EU. En verklig maktfaktor med sina 28 medlemsländer.

Med sitt agerande gör saudierna klart för alla dessa och världen i övrigt att det kostar att göra sig osams med kungahuset.

Säkert spelar det in att Saudiarabien fått en ny ledare som vill visa handlingskraft.

Under hans snabbvisit i Ukraina i förra veckan ställde jag några frågor till Löfven om saudikrisen. Han upprepade då samma mantra hela tiden.

– Vi måste stå upp för någonting. Vi måste stå upp för mänskliga rättigheter.

Nu verkar både statsminister Löfven och utrikesminister Wallström beredda att i det närmaste slå knut på sig själva för att normalisera relationerna till Israel och Saudiarabien.

Plötsligt är det inte alls mänskliga rättigheter som står i fokus längre. Det visar svårigheten med att försöka driva en moralisk och idealistisk utrikespolitik.

Följ ämnen i artikeln