Snabbare antagning till polisutbildningen

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-03-19

De tomma studieplatserna på polisutbildningen måste fyllas. Polisens eget recept är en snabbare antagningsprocess.

Samtidigt öppnas en ny väg till polisyrket, en komprimerad turboutbildning för välutbildade civilanställda som redan jobbar inom polisen.

Den här våren har rekordmånga nya polisstudenter satt sig i skolbänken, 2,5 procent fler än i höstas. Men det räcker inte.

– Det är klart att vi är väldigt glada över att ha 680 studenter i utbildning, men vi hade hoppats på fler, säger Stefan Wehlin, gruppchef på polisens HR-avdelning.

Intresset för polisutbildningen är det inget fel på – till vårterminsstarten sökte totalt 11 591 personer, 24 procent fler än inför höstterminen 2018.

I slutänden erbjöds 771 av dem utbildningsplats och 699 tackade ja. Tre veckor in på utbildningen var 680 kvar.

Oförändrade krav

Polisens slutsats är inte att antagningskraven ska sänkas, betonar Stefan Wehlin.

– Vi väljer hellre att ha tomma platser än att sänka de antagningskrav som vi anser är relevanta för att klara både utbildningen och yrket när man är färdig.

Däremot finns det mycket att göra för att inte tappa bort dem som visat intresse för polisutbildningen, men som tar tillbaka sin ansökan någon gång under antagningsprocessen, menar han.

Av de 5 769 personer som kallades till prövning var det bara 3 462 som gjorde testerna.

– Vi behöver en modernare antagningsprocess som mer bygger på den sökandes fria val och vi behöver kortare ledtider, säger Stefan Wehlin.

Välja provtid

Ett första steg har redan tagits. För första gången kan de som söker till polisutbildningen i höst själva boka tid för prövning. Tidigare har man inte kunnat välja, utan bara tilldelats datum.

Nästa steg blir att skynda på antagningsprocessen. I dag tar det 30 veckor från det att man lämnar in ansökan till det att man får sitt antagningsbesked och dessutom kommer beskedet sent, nära inpå terminsstart. Framöver hoppas man kunna pressa ner tiden från ansökan till antagningsbesked till en eller högst ett par månader.

Målet är att ha moderniserat antagningen fram till nästa år.

Alternativ väg

Vid sidan av den vanliga polisutbildningen utformas nu också en alternativ väg in i yrket, så kallad funktionsinriktad polisutbildning.

Målgruppen är inledningsvis personer som redan jobbar inom polisen som civilanställda.

– Vi har inte stängt dörren för att vi ska kunna rekrytera externt också. Men vi vill först pröva inhouse, säger Anita Vesterman, HR-specialist inom polisen.

Redan i vår har tio personer från nationella bombskyddet och nationella insatsstyrkan fått börja en funktionsinriktad utbildning på försök och till hösten hoppas hon få ihop två klasser med totalt 40 studenter som får denna komprimerade variant av polisutbildningen.

Under ett läsår, med bara fyra veckors sommaruppehåll, ska dessa polisstudenter få samma utbildning som normalt brukar ta fyra terminer.

Högt tempo

För att klara av det höga tempot måste man ha en akademisk utbildning i botten, till exempel inom juridik eller beteendevetenskap. Eftersom de här studenterna redan utbildats i vetenskaplig metod behöver de inte skriva den uppsats som vanliga polisstudenter gör.

Men precis som alla blivande poliser måste de efter grundutbildningen tjänstgöra som polisaspiranter i sex månader innan de är färdiga poliser.

Ingen gräddfil

De kommer att få lön under studietiden, men Anita Vesterman är noga med att framhålla att det inte ska ses som någon gräddfil som vissa utvalda handplockas till.

– De får ingen gräddfil eller snabbspår på det sättet. De kommer att gå igenom Rekryteringsmyndighetens vanliga fysiska, psykologiska och medicinska tester, säger hon.

Den funktionsinriktade polisutbildningen blir ett komplement.

– Vi har väldigt många civilt anställda inom polisen, ofta med akademisk bakgrund. Om de får en polismans befogenhet kan de bidra ännu mer, säger Anita Vesterman.