Nya uppgifter: Anmälde trakasserierna – hotades få sparken

Uppdaterad 2019-02-19 | Publicerad 2019-01-15

Den judiska läkaren anmälde trakasserier på Karolinska – sjukhuset kontrade med kravlista mot den drabbade.

Annars kunde hans jobb vara i fara, framkommer i en ny DO-anmälan.

– Handlingsplanen bestod av lösa anklagelser, säger kollegan och överläkaren Björn Fischler.

Ledningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och fackstyrelsen anklagas för att ha försökt tysta ner anmälningar om trakasserier och antisemitism.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) utreder just nu om sjukhusets hantering av situationen strider mot diskrimineringslagen.

I mellandagarna gick 125 läkare på Karolinska universitetssjukhuset ut med en protest mot facket på sjukhuset. I fredags eftermiddag anmäldes även Läkarföreningen på sjukhuset samt Stockholms läkarförening till DO.

– Vi är djupt besvikna och oroade. Vi gör anmälan som stöd för den drabbade medlemmen som drabbats såväl av trakasserierna i sig som av sjukhusets passiva hantering och av sitt eget fackförbunds agerande vilket vi anser vara direkt diskriminerande, säger Björn Fischler, som tillsammans med tre andra överläkare på sjukhuset undertecknat anmälan.

Kravlista – mot den utsatta

Sjukhusets fackordförande Yvonne Dellmark ska under flera år ha känt till allvarliga arbetsmiljöproblem på den utpekade kliniken, inklusive rasism, kvinnohat och trakasserier. Hon ska själv ha varit involverad i det uppmärksammade ärendet kring den judiska läkaren sedan 2016, efter att läkaren blivit avstängd från sin sektion.

I slutet av november 2016 kallades den utsatta läkaren till ett möte med representanter från både facket och arbetsgivaren, samt den utpekade överläkaren. Läkaren informerades då om en handlingsplan som krävde ”en förändring av hans beteende”, annars riskerades hans anställning.

”Handlingsplanen bestod av lösa anklagelser”, står det i DO-anmälan. Det framkommer även att läkaren inte tidigare ska ha informerats om klagomål, anmärkningar eller varningar under hans tid på sjukhuset.

I åtgärdsplanen står bland annat att läkaren inte respekterar sjukhusets klädpolicy, inte får använda sin privata telefon under ronden, ska uppträda lugnt och artigt mot vårdpersonal samt inte sprida information som kan anses vara konfidentiell.

– Det är lite som man hanterade visselblåsarna i Macchiarini-affären, att man går till angrepp mot budbäraren. Det är ju uppenbart att kraven kom i samband med att vederbörande klagat över missförhållanden, som en repressalie. Sättet att hantera klagomål, att komma med en åtgärdslista som direkt slår undan benen för den drabbade personen, är både förfärligt och illavarslande. Det som vi tar upp i anmälan är hur facket faktiskt varit medlöpare i detta, säger överläkaren Björn Fischler.

Facket stöttat repressalier

Sedan ett par år tillbaka ska den utpekade överläkaren ha utfärdat repressalier mot den judiska läkaren såsom avstängning från sin sektion sedan 16 år tillbaka, från att driva forskning och att träffa sina patienter. Den utsatta läkarens advokat har upprepade gånger krävt av sjukhusledningen och ansvariga chefer att repressalierna ska hävas. Men de kvarstår än i dag.

– Det som är extra graverande är ju att en facklig representant stöttat repressalier som riktas mot den drabbade och att den utsatta efter klagomål får tillbaka ett åtgärdsbrev från samma person som han uppger har trakasserat honom, säger Björn Fischler. 

I anmälan till DO riktas också skarp kritik mot Sveriges Läkarförbund, bland annat för att de inte tagit avstånd från den styrelsemedlem som eftersökt negativ information om den utsatte läkaren och hängt ut kollegor som stöttat den drabbade. Medlemmen har nu lämnat styrelseuppdraget.

Johan Styrud är ordförande för Stockholms Läkarförbund och ledamot i Sveriges Läkarförbund.

Läkarförbundet: ”Det är hemskt”

Johan Styrud är ordförande för Stockholms Läkarförbund och ledamot i Sveriges Läkarförbund. Han vill inte svara på kritiken.

– Det är hemskt att sånt här har skett, det är arbetsgivarens ansvar att ha en arbetsmiljö som är dräglig för alla anställda. Men i övrigt kan jag inte kommentera enskilda personärenden, säger han.

Aftonbladet har förgäves sökt Yvonne Dellmark.

DO bekräftar att det kommit in en anmälan i fredags men har ännu inte hunnit ta ställning till den.

ANNONS