Putin öppnade heta linjen för femtonde gången

Publicerad 2017-06-15

I fyra timmar svarade Rysslands president Vladimir Putin på frågor från medborgare under sin årliga utfrågning.

Sanktionerna från omvärlden sedan Ryssland annekterat Krimhalvön och FBI-utredningen mot Trumps presidentvalskampanj var några ämnen som avhandlades.

– USA har sin propaganda, sa Putin om uppgifterna att Ryssland ska ha lagt sig i USA-valet.

Den tv-sända frågestunden handlade till stor del om det inrikespolitiska läget i Ryssland, möjligtvis på grund av att Ryssland går mot presidentval nästa år. Putin sa däremot ingenting om ifall han själv kan komma att ställa upp i valet.

Positiv signal

Den allra första frågan handlade om Rysslands ekonomiska läge. Putin sa att landet haft det tufft ekonomiskt sedan västvärlden infört sanktioner mot landet på grund av Krim-annekteringen, men nu menade presidenten att tillväxten ökar:

– Jag vill sända den positiva signalen till vårt samhälle. Samtidigt måste vi alltid ha i åtanke att förändring kan ske. Men vi är på väg mot tillväxt nu, sa Putin.

Han hänvisade till att allt färre ryssar, enligt statistik som han tagit del av, lever under fattigdomsgränsen jämfört med 2012, då 10,7 procent av befolkningen ska ha legat under gränsen. Bland annat menade Putin att läget förbättrats på grund av att minimilönerna höjts i flera sektorer.

Kallade situationen abnorm

Frågan gick senare över till sanktionerna som bland annat EU-länder och USA infört mot Ryssland sedan annekteringen av Krimhalvön och konflikten med Ukraina. Putin talade först om att USA:s kongress just nu samtalar om nya sanktioner, och kallad situationen abnorm.

– Situationen är abnorm, förstås. Men den har också bidragit till en bra sak och det var att vi tvingades till hjärnverksamhet. Inte bara förlita oss på inkomst från vår olja. Vi har utvecklat bland annat vår mikroelektroniska teknik och vår luftfartsindustri. Ryskt jordbruk har ökat med tre procent.

Den ryske presidenten vände sig till Kina, som han kallade ”våra vänner” och sa att rysk marknad kunde växa där om landet ville bli ”en exportpartner”:

– De får gärna öppna upp marknaden för oss, sa Putin.

Attackerade Porosjenko

När en frågeställare från Kiev i Ukraina frågade president Putin varför Ryssland har ”övergett” de rysktalande i landet sa Putin att Ryssland räds att offentligt erbjuda stöd till den Rysslands-stödjande befolkningen i Ukraina. Detta trots att Ryssland alltså annekterat en del av Ukraina sedan 2014 och numera kallar Krimområdet för ryskt, trots omvärldens fördömanden.

– Vi vill inte lägga oss i Ukrainas nationella politik. Men vi uppskattar din position, sa Putin till inringaren.

En kort stund senare kallade han Ukraina ”territorierna som kallas Ukraina” och började sedan tala intensivt om att landets ekonomiska närmande gentemot EU inte var bra.

Till den ukrainske presidenten Petro Porosjenko sa han sedan:

– Om du verkligen vill vara en riktig europé så stänger du dina bankkonton i skatteparadis.

Erbjöd Comey asyl

Två timmar in i utfrågningen fick Putin frågor om Donald Trump och utredningarna angående att Trumps kampanjstab kan ha haft kopplingar till Ryssland, och FBI-uppgifterna om att Ryssland lagt sig i det amerikanska presidentvalet.

– USA har sin propaganda. Det finns inga tydliga detaljerade bevis för att vi hackat valet, det sa även förre FBI-chefen James Comey. Det är samme man som läckte sina egna anteckningar till en vän som läckte vidare dem till media, det låter märkligt för mig. Är det över huvud taget någon skillnad mellan honom och Edward Snowden [som läckte underrättelseuppgifter och som Ryssland nu gett asyl, reds anm]? Vi kanske får erbjuda honom politisk asyl också! sa Putin.

En fråga löd: När du träffar Trump i Hamburg, tror du att Ryssland och USA:s relationer kan förbättras?

– Det finns områden där vi kan arbeta tillsammans. Begränsa kärnvapenproduktion, miljön, bekämpa fattigdom. Men det är inte bara upp till oss. Vi är öppna för konstruktiv dialog, svarade Putin.

”När tänker du avgå?”

En del av sms-frågorna publicerades i realtid på tv-skärmens nedre rullande balk. Där tycktes frågor ocensurerat ha fått ta sin plats.

”När tänker du avgå?” och ”Är det sant att Navalnyj gör en film om dig?” var några av de frågor som uppmärksammades av rysktalande Twitteranvändare och journalister.

“When will you resign?” “Putin do you really think people buy this circus with scripted Qs?” “Is it true Navalny’s…
https://t.co/GUSmg8dcih

Putin nämnde aldrig sin största kritiker Aleksej Navalnyj, politikern och populisten som har gjort sig känd för sina Youtube-videor, vid namn. Han sa däremot att oppositionen eller sådana som ”exploaterar utmaningar för att samla politiska poäng” bara utnyttjade situationen.

”Är en show”

Navalnyj dömdes nyligen till 30 dagars fängelse efter att ha uppmanat till antikorruptionsdemonstrationer i över hundratals städer i Ryssland, som de som ägde rum tidigare i veckan. Han har också sagt att han tänker ställa upp i presidentvalet 2018, och bland annat anklagat Putins premiärminister Dmitrj Medvedev för korruption.

Tidningen Moscow Times påminde på sitt Twitterkonto om att frågestunden, som presenteras som en direktsändning där Putin inte känner till frågorna på förhand, egentligen är regisserad och inövad, enligt nyhetssajten RBK.

– ”Direktlinjen” är en show och en show är alltid väl förberedd, säger en källa till RBC, enligt Moscow Times.

Den allra längsta frågestunden med Putin ägde rum 2013 och höll på i fyra timmar och 47 minuter. Dagens utfrågning höll på i ungefär fyra timmar innan Putin tackade för sig.