Föräldrar demonstrerar mot nedskärningshot

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: DANIEL NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Söderkullaskolan. Arkivbild.

Kampen för att förhindra nedskärningar i Malmös grundskolor går vidare.

Nu arrangerar föräldrar en demonstration vid Stadshuset.

– Att skära i skolbudgeten nu vore en total katastrof för Malmös barn, säger Miriam Negash, vars dotter går på Sofielundsskolan.

Kommande års budget i Malmö har lett till en utspridd oro bland skolor och föräldrar som har barn där. Grundskolenämden kommer klubba sin budget den 17 december och med tanke på den tajta budget kommunen har finns en rädsla över att det kommer bli nedskärningar bland skolpersonal.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att föräldrar på skolor runt om i Malmö gått samman i Facebookgrupper i protester mot de eventuella nedskärningarna. Nu står det även klart de kommer genomföra en demonstration.

Måndag den 16 december kommer en demonstration mot de planerade nedskärningarna att hållas utanför Stadshuset.

Grupper på sju skolor

– Vi ser att rambudgeten redan är satt men det här är akut för oss. Så som skolorna ser ut nu fungerar de inte som de behöver. Sofielundsskolan liknar Möllevångsskolan. Vartannat barn går ut nian utan att kunna gå vidare till gymnasiet. 50 procent av eleverna. Att skära i skolbudgeten nu vore en total katastrof för Malmös barn, säger Miriam Negash.

Hennes egen dotter studerar på Sofielundsskolan, som är en av de sju skolor där föräldrar strålat samman och kommit med idén till demonstrationen. Förutom skolan i Sofielund har Facebookgrupper startats för Möllevångsskolan, Sorgenfriskolan, Augustenborgsskolan, Rosenholmsskolan, Glasbruksskolan och Monbijouskolan.

Foto: Privat
Miriam Negash är en av de föräldrar som oroar sig över eventuella nedskärningar i skolan.

– Det går inte att beskriva hur tondövt det känns för oss föräldrar. Ser man till arbetsmiljön så är både barn och vuxna redan pressade. Att då göra nåt sånt här känns som ett knytnävsslag mot skolan, mot oss och mot våra barns framtid, säger Miriam Negash.

”Drabbar oss alla”

Att demonstrationen genomförs utanför Stadshuset har sin grund i att det är där besluten fattas. Att den kommer hållas dagen innan grundskolenämnden klubbar budgeten handlar däremot om att de vill samla så många som möjligt.

– Beslutet fattas på dagtid och då är det svårt för barn och föräldrar som arbetar att komma. Därför har vi valt att det dagen innan så att så många som möjligt har möjlighet att sluta upp innan det är försent. Vi vill ge politikerna en chans att helt enkelt tänka om.

Hur många väntar ni er ska komma?

– Det vet inte jag, jag inte sitter på den kunskapen. Vi hoppas på så många som möjligt. Att fler barn och föräldrar känner att det är angeläget precis som vi. Det tror vi också att de gör. Det här handlar inte bara om sju skolor - utan det här drabbar oss alla.

”Det är helt absurt”

– Frågan är hur barn ska lyckas om vi inte ger dem förutsättningar i skolåldern. Sparkrav och en underfinansierad skola förstör framtidsutsikterna för våra barn och jag har svårt att se hur vi överhuvudtaget ska lösa de problem som staden har. Att skära ner i skolan när vi vet hur kraftigt pressat läget är, speciellt när vi har 15-åringar som dör på våra gator, det är helt absurt.

Demonstrationens Facebookevenemang har i skrivande stund 170 stycken som kommer medan närmare 700 personer uttryckt att de är intresserade.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM