Riksenhet utreder försvinnande i Uppsala

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-04-08

En pakistansk journalist som har asyl i Sverige försvann efter att ha tagit tåget från Stockholm till Uppsala den 2 mars. Åklagarmyndighetens riksenhet för internationell brottslighet utreder nu ett försvinnande i Uppsala den 2 mars. Arkivbild.

Åklagare som inriktar sig på internationell och organiserad brottslighet utreder en persons försvinnande i Uppsala den 2 mars.

Det har tidigare uppmärksammats att en regeringskritisk pakistansk journalist försvann där och då.

Förundersökningen som tagits över av åklagare vid Åklagarmyndighetens riksenhet för internationell och organiserad brottslighet rör ett försvinnande i Uppsala den 2 mars i år, enligt ett pressmeddelande.

Ett enda försvinnande det datumet har uppmärksammats tidigare: En pakistansk journalist som sågs till och hördes senast just den 2 mars och som några dagar senare anmäldes försvunnen av sina anhöriga.

Lägger locket på

TT har varit i kontakt med Åklagarmyndigheten, som inte vill specificera vilket fall det är som riksenheten har tagit över. Åklagaren som leder utredningen kommer tills vidare att hålla alla detaljer hemliga, meddelar myndighetens presstjänst.

Den försvunne pakistaniern är chefredaktör för en regeringskritisk nyhetssajt som rapporterar om bland annat människorättsbrott och myndigheters övergrepp i Baluchistan i sydvästra Pakistan. Han flydde hemlandet 2012, med hänvisning till en hotbild, och fick senare asyl i Sverige. Här har han fortsatt sitt journalistiska arbete samt varit verksam vid Uppsala universitet.

Den senaste gången mannens anhöriga hörde från honom var i samband med att han skulle flytta in i en ny lägenhet i Uppsala.

"I vems intresse...?"

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) har uttryckt en oro för att försvinnandet kan ha att göra med mannens yrkesutövning och pekat på hur pakistanska journalister utsatts för våld i andra länder. Givet omständigheterna kan han mycket väl ha förts bort under tvång, har RSF:s Asienchef Daniel Bastard sagt till The Guardian.

– När man funderar på vilka som kan ha intresse av att förtrycka en oliktänkande journalist så leder den första hypotesen till Pakistans säkerhetstjänster, sade han.

Fler pressfrihetsorganisationer och Pakistans största journalistförbund har också uppmanat svenska myndigheter att titta närmare på fallet.

Familjen är väldigt oroad och frustreras av hur långsamt utredningen har gått, har den försvunne mannens bror sagt till tyska Deutsche Welle.

Polisen bekräftade för TT för en dryg vecka sedan att man arbetade med detta fall, utan att gå in på några detaljer eller eventuella brottsrubriceringar.

Följ ämnen i artikeln