Corona kan tvinga ut en halv miljard människor i fattigdom

Oxfam larmar om virusutbrottets ekonomiska konsekvenser

Publicerad 2020-04-09

Coronapandemin kan tvinga ut en halv miljard människor i fattigdom.

Det visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

– Vi kan få se en enorm katastrof, säger kommunikationschefen Robert Höglund.

Nedstängning av fabriker, tvärnit för handeln och jätteras för konsumtionen.

Coronautbrottet har slungat in världsekonomin i en mycket allvarlig kris. Konsekvenserna kan bli förödande.

I en ny rapport slår hjälporganisationen Oxfam larm om att viruset kan kasta ut en halv miljard människor i fattigdom.

– Åtgärder för att begränsa smittan kan göra att människor blir av med jobbet och att fabriker stängs, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam i Sverige.

– Viruset kan rulla tillbaka tio års framsteg i kampen mot fattigdom.

Kvinnor särskilt utsatta

Allra hårdast drabbas kvinnor i låginkomstländer, enligt Oxfam. Organisationen uppger att över en miljon människor som arbetar i klädindustrin i Bangladesh har blivit av med jobbet eller skickats hem utan lön. Detta sedan internationella klädföretag stoppat sina beställningar.

– För människor i fattigdom, som redan före coronakrisen hade osäkra anställningar och dåligt betalda jobb, finns inga säkerhetsnät. Många kommer att hamna i fattigdom och inte kunna mätta sina familjer, säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i en kommentar.

Vill se internationellt krispaket

Oxfam uppmanar Världsbanken, Internationella valutafonden och G20-länderna att enas om ett globalt krispaket. Där ingår skuldavskrivningar på motsvarande 10 biljoner kronor för utvecklingsländerna.

– Regeringarna måste dra lärdomar av finanskrisen 2008 där utbetalningar för banker och företag betalades av vanliga människor då jobb gick förlorade och man drog ner på nödvändiga tjänster som
sjukvård, säger Johan Pettersson.

– Krispaket ska gynna vanliga arbetare och småföretag.

Fotnot: Uträkningarna har gjorts av forskare vid Kings College London och Australian National University. Människor bedöms leva i fattigdom när de tvingas klara sig på mindre än 5,5 dollar (cirka 50 kronor) per dag, enligt Världsbanken. 3,4 miljarder människor befann sig under fattigdomsgränsen 2018.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin