EU-system med korttidsarbete mot corona

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-04-01

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.

Korttidsarbete lanseras nu på EU-nivå för att bekämpa effekterna av coronakrisen.

En rad nya förslag läggs fram under torsdagen.

Korttidsförslaget ska bestå av EU-hjälp för att finansiera den typ av korttidsregler som exempelvis Tyskland redan har och som den svenska regeringen nyligen meddelat att man vill utöka.

– Det här är avgörande för att starta om EU:s ekonomiska motor så snabbt som möjligt. Det kommer att hjälpa de värst drabbade länderna och det garanteras av alla medlemsstater, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett videouttalande efter onsdagens kommissionsmöte i Bryssel.

Staten bidrar

Tanken med korttidsreglerna är arbetsgivarna kan dra ned de anställdas arbetstid i ett krisläge och i stället låta staten hjälpa till med lönekostnaden.

– Om ett företag inte får några order och inte har något att göra på grund av tillfälliga händelser som coronakrisen så behöver de inte göra sig av med sina anställda. De kan ha kvar dem, trots mindre arbete, och under tiden exempelvis vidareutbilda arbetskraften, säger von der Leyen.

Oklara detaljer

Det nya EU-förslaget har på engelska fått titeln Sure och ska formellt antas under torsdagen. Detaljerna i systemet – till exempel om hur mycket det kommer att kosta och varifrån pengarna ska tas – ska därefter presenteras på en presskonferens med kommissionsordföranden.

Parallellt väntas även ytterligare två snabbt framtagna anticoronaförslag: om mer flexibla regler i hur EU:s strukturfonder kan användas och om direktstöd från EU-budgeten till medlemsländernas hantering av hälsokrisen.

– Så här fungerar europeisk solidaritet, säger Ursula von der Leyen i Bryssel.