Dödsstraff för dubbelmördare i Marocko

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2019-07-18

Tre män döms till döden för morden på två skandinaviska turister i Atlasbergen i fjol, meddelar rätten i marockanska Salé.

Ytterligare en man har dömts till livstids fängelse.

Sju månader har gått sedan ett par franska turister påträffade två lemlästade kroppar i ett tält vid bergtoppen Toubkals fot, morgonen den 17 december. Kropparna identifierades snart. De mördade var två unga kvinnor – en 24-årig danska och en 28-årig norska.

På torsdagen föll domen mot de tre män som erkänt att de planerade och utförde dubbelmordet. Männen döms till döden i enlighet med åklagarens yrkande, rapporterar danska DR.

Dödsstraff har dock inte verkställts sedan 1993. Straffen kommer troligtvis därför att omvandlas till livstids fängelse, enligt den danska kvinnans familjs målsägandebiträde Khalid el Fetaoui, som TT talade med i onsdags.

En fjärde man, som lämnade platsen innan kvinnorna attackerades, dömdes till livstids fängelse.

Förnekar

Ytterligare 20 män omfattas av åtalet, anklagade för att ha deltagit i samma terrorcell som de fyra huvudåtalade männen. De dömdes alla till fängelsestraff mellan fem och 30 år, enligt VG.

19 av dem nekar till brott.

Innan domaren drog sig undan för överläggning fick de åtalade yttra sig inför rätten en sista gång. Flera av männens advokater tog också tillfället i akt att kritisera åtalet.

– Det har inte gjorts en seriös utredning i det här fallet. Inga vittnen har hörts, och inga telefoner är genomsökta, sade försvarsadvokaten Saskia Ditisheim till VG.

Hon företräder en schweizisk-spansk 25-årig man, som åtalats för att ha rekryterat och tränat andra i bland annat vapenhantering,

IS-anhängare

Det bestialiska dubbelmordet betraktades tidigt som ett terrordåd av den marockanska polisen. Dagen efter att de två skandinaviska turisterna bragdes om livet publicerades en video på sociala medier, där de fyra huvudåtalade männen svär trohet till Islamiska staten, IS.

Men trots upprepade försök har ingen av dem varit i kontakt med IS i Irak eller Syrien, enligt polisutredningen. De klassas därför som så kallade ensamvargar.

26-årige Abdessamad El Joud, som av polisen har pekats ut som den misstänkta terrorcellens ledare, försökte resa till IS i Syrien 2014. Han stoppades vid gränsen och fängslades.

– Jag ber att Gud förlåter mig, var El Jouds ord i rätten under torsdagen, enligt Médias24.

Mannen har tidigare sagt att han ångrar sitt brott. Men åklagaren har inte skrätt sina ord i rätten. Han har kallat männen "blodtörstiga monster", enligt nyhetsbyrån AFP.

"Hjärntvättades"

Försvaret, å sin sida, har pekat på flera enligt dem förmildrande omständigheter.

De fyra huvudåtalade männen försörjde sig alla på sporadiska hantverks-, och försäljarjobb, men levde under fattiga förhållanden i marginaliserade förorter utanför Marrakesh.

Uppvuxna i samhällets bottenskikt har de förvägrats en god utbildning och var därför lätta att indoktrinera, framhöll försvarsadvokaten Hafida Meksaoui.

– De har själva fallit offer för ett samhälle som har övergivit dem, sade Meksaoui i rätten tidigare i juli, enligt Médias24.

Men domstolen valde alltså att avfärda försvarets linje. Tesen avfärdas också av målsägandebiträdet Khalid el Fataoui.

– Många människor är fattiga i Marocko, men de blir inte terrorister för det, säger han till TT.