Nytt tillslag mot Fyndbörsen – häleri och stora brister avslöjade

Uppdaterad 2020-02-12 | Publicerad 2020-02-11

Polisen i Malmö arbetar tillsammans med flera myndigheter för att komma åt parallella, ofta illegala, samhällsstrukturer. Tillslag mot loppmarknader ingår i det arbetet. Bilden är tagen vid en annan loppis.

Guld, kontanter och telefoner för 150 000 kronor utmättes nyligen vid ett tillslag mot inneloppisen Fyndbörsen på Västra Hindbyvägen i Malmö.

Polisen och andra myndigheter, som deltog vid razzian, avslöjade också en rad andra brister.

Snart kan ett rättsfall ge polisen möjligheten att stänga hela loppmarknaden.

– Det har varit problem på den här platsen under många års tid. Vi gjorde en gemensam tillsyn i höstas och nu ville vi följa upp det. Det är en del av ett långsiktigt arbete för ett tryggare Malmö, säger områdespolis Johannes Dontsios om razzian i Malmö.

Enligt Sydsvenskan har Fyndbörsen varit förmål för polisens intresse i två decennier. Orsaken är fiffel, häleri och brister, rapporterar Sydsvenskan. Året 2011 hittades stöldgods för 780 000 kronor till salu. 2012 upptäcktes stulna skönhetsprodukter och receptfria läkemedel till ett värde av en halv miljon. 2014 samma sak men till ett värde av 250 000 kronor. Två år senare upptäcktes stulet smink, hushållsapparater och elektronikprodukter till ett värde av en miljon kronor bland säljarna. Då blev även två personer gripna, skriver Sydsvenskan.

Förutom utmätningen gjordes också en rad anmälningar, bland annat två anmälningar om brott mot lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. Miljöförvaltningen startade 16 utredningar mot handlare som bland annat sålt felmärkt smink, elektronik och kemiska produkter.

Brister i brandskydd

Vid tillslaget hittades också kosttillskott, där man inte kunde spåra produkternas ursprung. De klassas därför som osäkra livsmedel enligt livsmedelslagen. Dessutom konstaterades brister i brandskyddet, bland annat var utrymningsvägar låsta och antalet besökare större än tillåtet.

Johannes Dontsios berättar att insatsen var en del i arbetet mot de parallella, ofta illegala, samhällsstrukturerna i Malmö.

– Vi pratar med handlarna för att de ska hjälpa till att förhindra att stöldgods säljs vidare. En tjuv ska inte lätt kunna gå någonstans och sälja sitt stöldgods vidare, säger han.

Positiv trend

Efter tillslaget i höstas har Johannes Dontsios sett en positiv trend.

– Det är en lång process, men sakta hoppas vi att det blir bättre. Det är ganska många handlare som har registrerat sig efter senaste tillsynen, säger han.

Anklagelser om häleri och stölder riktas mot försäljarna. Men polisen vill stänga hela Fyndbörsen, på grund av de stora problemen med häleri och svarta pengar. Ett sätt kan vara att kräva polistillstånd för inomhusloppis, på samma sätt som för utomhusmarknader.

Den snart 80-årige man som hyr ut bord och annat till säljarna på Fydbörsen åtalades förra året för brott mot ordningslagen, eftersom han inte hade sökt tillstånd. Han frikändes – men enbart för att polisen inte krävt tillstånd.

Fallet är överklagat till hovrätten och ska upp där i mars. Den domen kan innebära att Fyndbörsen stängs ner för gott.

Följ ämnen i artikeln