Bedragare utnyttjar virusoro

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2020-03-05

Ett bluff-sms som ser ut att komma från Karolinska Institutet utnyttjar folks oro för coronaviruset. Arkivbild.

Falska sms uppmanar privatpersoner att skicka ett mejl för att få viktig information om coronaviruset. Avsändaren ser ut att vara Karolinska Institutet – men allt är bluff.

– Någon använder rädslan för viruset för att lura folk, säger Peter Andréasson, presschef på KI.

Det är lätt att tro att det är äkta. Ett sms med budskapet: "det finns viktig information till dig om coronaviruset". För att få ta del av informationen uppmanas man skicka ett mejl till adressen karolinskainstituten@gmail.com, och ange lösenordet "corona". Men sms:et är en bluff.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Någon använder medvetet Karolinska Institutet och rädslan för viruset för att lura folk, säger Peter Andréasson, presschef på Karolinska Institutet, KI.

Ett tiotal personer har hittills hört av sig till KI och berättat att de fått sms:et, men Peter Andréasson tror att fler kan vara drabbade. Bluff-sms:en kommer att polisanmälas under dagen.

– Vår uppmaning är man inte ska skicka något till mejladressen, och man ska absolut inte uppge några personuppgifter. Det bästa är att helt enkelt ignorera det, säger han och tillägger:

– Vi blir bekymrade att folk ska gå på det här, och det är extra allvarligt att de använder coronaviruset som ett sätt att lura folk.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen