Oskyldiga råkar illa ut i gängkonflikterna

Lisa Andersson/TT

Publicerad 2019-09-09

Poliser och polisavspärrningar i Huddinge efter att en man skjutits i benet förra året. Arkivbild.

Gängvåldet har den senaste tiden drabbat flera personer som inte själva ingår i de kriminella nätverken.

– Fler skyttar och beställare av mord behöver buras in, säger kriminologen Manne Gerell.

Under söndagskvällen sköts två personer i Nacka. Händelsen bedöms av polisen att vara direkt kopplad till dödsskjutningen i Råcksta i slutet av augusti då en 18-årig kvinna miste livet. En anhörig till henne tros vara den egentliga måltavlan.

– I och med de här händelserna så kan man konstatera att det har blivit vanligare att oskyldiga råkar illa ut, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet som har gängvåld som ett av sina forskningsområden.

Fel plats, fel tid

Personerna som skottskadades i Nacka befann sig på fel plats vid fel tidpunkt och är inte inblandade i den kriminella konflikten. Ett skäl till att utomstående personer drabbas, kan vara typen av vapen som används vid skottlossningar.

– Det finns en större risk att en tredje person drabbas när man använder automatvapen, då fler skott avlossas, säger Gerell.

Tidigare har det varit väldigt ovanligt att personer som inte själva är involverade i gängkriminalitet blir utsatta för våld eller mister livet i uppgörelser, vilket gör att de här händelserna sticker ut.

– Det kan vara en slump, därför vill jag inte spekulera i om det faktiskt är något som har förändrats på sikt, säger Manne Gerell.

– Risken att drabbas är väldigt liten. Jag förstår att människor känner oro, men man ska inte vara överdrivet orolig.

Går i vågor

Stockholmspolisen beskriver konfliktläget i de kriminella kretsarna i huvudstaden som mycket allvarligt. Samtidigt har skjutningarna i Malmö minskat den senaste tiden.

– Trots att vi hade en väldigt uppmärksammad skjutning när en kvinna sköts till döds, så befinner sig Malmö i en dalgång just nu, säger Gerell.

– Gängen i Sverige kan delta i varandras konflikter, men skjutningarna går i vågor och inte över hela landet samtidigt. Konflikterna är ganska lokala.

För att stoppa det grova våldet på kort sikt behöver polisen kyla ner konflikterna, genom att fler skyttar och framförallt att de som beställer morden lagförs, anser Manne Gerell.

– Man behöver inte vara särskilt orolig för att åka fast om jag ska vara helt ärlig. Fler behöver buras in, eftersom det leder till att de som sitter inne löper mindre risk att själva bli offer eller delta i framtida hämndaktioner.

Bryta våldsspiralen

Detta skulle enligt kriminologen göra att man på kort sikt bryter våldsspiralen. För att komma åt våldet på längre sikt krävs andra åtgärder, som exempelvis projektet "Sluta skjut" som bedrivs i Malmö och som handlar om fokuserad avskräckning.

– Man gör en analys av vilka grupper det är som driver våldet och vilka som är mest inflytelserika. Sedan bjuder man in dem till ett möte där man gör klart för dem att polisen kommer att jaga dem som är de mest våldsamma.

– Ingen ska vilja vara den mest våldsamma gruppen eftersom de då riskerar att jagas för minsta lilla brott, detta är alltså en metod för att komma åt våldet och inte den organiserade brottsligheten.

I nuläget går det inte att avgöra om det minskade antalet skjutningar beror på metoden – arbetet behöver utvärderas – men metoden har varit väldigt framgångsrik i USA, förklarar Manne Grenell.

– Vi behöver se vad som fungerar i andra länder, och fungerar detta i Malmö så borde det fungera även på andra ställen.