Experten om psykiska ohälsan hos män: Vi gör skillnad redan på bebisar

Publicerad 2019-05-05

Varför vittnar så många killar och män om ensamhet, isolering och att de inte vågar prata om sina problem?

Enligt författaren och experten Kajsa Wahlström handlar det om könsroller som cementeras tidigt.

– Vi gör skillnad redan på bebisar, säger hon.

Författaren Kajsa Wahlström, som kallar sig för jämställdhetspedagog, har arbetat med genusfrågor i flera decennier, bland annat i förskolor, skolor och i olika föräldragrupper. Hon anser att många av dagens samhällsproblem, som våld och psykisk ohälsa, kan lösas genom ett gediget jämställdhetsarbete.

Kajsa Wahlström blir inte förvånad när hon får höra om alla män som skickat in sina historier om psykisk ohälsa till Aftonbladet – och inte heller av att många av dem vittnar om ensamhet, att de känner sig isolerade och att de inte vågat be om hjälp eller prata med någon.

Kajsa Wahlström, Författare och jämställdhetspedagog.

Hon menar att vuxna måste ta ett mycket större ansvar när det gäller att bryta invanda strukturer och gamla föreställningar, redan vid en tidig ålder.

– Flickor får ord och språk, killarna skickar vi iväg för att leka och härja. Pojkarnas behov tillgodoses omedelbart och de tränas inte i att sitta still. De tränas i att bli stora, starka och tuffa. Men de som inte känner att de passar in i den mallen känner sig bortglömda och överblivna. Och tystnar.

”Måste bjuda in pojkar till samtal”

Kajsa Wahlström menar att föräldrar gör skillnad på barn redan när de är bebisar.

– Flickan håller man nära. Pojken kan man hissa upp i luften och om han blir rädd och skriker så talar man om temperament. Man kör tuffare med pojkarna redan från början.

Hon tycker att man måste bredda rollerna – och acceptera att både flickor och pojkar kan vara på ”tusen olika sätt”.

– Vi måste bjuda in pojkar till samtal, ge dem tid och visa att de inte behöver tåla allting. Vi måste stanna upp dem, precis som vi gör med flickor. När det gäller killar så mäter vi, när det gäller tjejer så uppmuntrar vi relationer. Ett tips kan vara att sätta pojkarnas krokar högt upp i hallen – så att de måste hjälpas åt. Och idrottsledare har ett stort ansvar för att ta in mjukare värden.

Kajsa Wahlström ger ett exempel på hur vi uppfostrar olika beroende på kön.

– När en tjej lär sig cykla säger vi ”Lisa, akta dig, du kan ramla”. När en kille lär sig cykla säger vi ”Heja Thomas, vad snabbt det går”. Pojkarna lär sig att de ska vara tåliga, flickorna att bli försiktiga. Men både pojkar och flickor har rätt att lära sig att både akta sig och att utsätta sig för risker. Att behöva leva upp till en machobild är jobbigt, många orkar inte till slut, säger Kajsa Wahlström.

Så vad ska man göra som förälder för att lära sina pojkar att våga prata?

– Stanna upp. Läs på kvällen för din son, se till så att han har sällskap, att ni gör saker tillsammans. Skapa gemenskap – tidigt, säger Kajsa Wahlström.

Ministern: Fler anställda i elevhälsan

Många som skrivit in till Aftonbladet har även nämnt skolan som en problemfaktor för den psykiska ohälsan bland killar. Utbildningsministern Anna Ekström reagerade på serien och kommenterade så här:

– Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem, oavsett ålder och livssituation. Många känner höga och samtidigt otydliga krav från skola och arbetsgivare men också socialt. Skolan behöver ta problemen på allvar, och för att sätta fokus på just den psykiska ohälsan har regeringen satsat på fler anställda i elevhälsan så att vi kan fortsätta stärka det förebyggande arbetet för att förhindra att unga mår dåligt, sa Anna Ekström till Aftonbladet.

– Jag tror också att kraven i skolan behöver bli tydligare, så att elever verkligen vet vad som krävs av dem.

Läs fler artiklar i serien:

Sju killar berättar: Så gör vi för att må bättre
Överläkaren om psykisk ohälsa bland unga: ”Vården är inte anpassad”
Statistiken: ”Kraftig ökning av psykisk ohälsa bland unga”
1 500 personer tar sitt liv varje år: ”Ett samhällsproblem”
Viktor Frisk: ”Alla trodde att jag var lyckligast i världen”
Erik Niva: ”Mitt mående styrs av fotbollen”
Erik Lundin om mörka tiden: ”Många som har dött på vägen”
Anis Don Demina om pappans sista ord: ”Gör mig stolt”
Psykologen: Så ska du agera om ditt barn mår dåligt
Psykologen chattade om psykisk ohälsa
Hur mår du? – dela din historia med andra här
Kristoffer Bergström: Här är en killfråga to rule them all