Brexit har fått högerextremister att tänka om

BUDAPEST. Lämna EU så fort som möjligt? Eller?

Brexit har fått Europas högerextremister att tänka om.

– Vi är fortfarande kritiska mot EU men vill inte ha ett liknande kaos, säger en ledare för Ungerns nationalistparti Vår Nation.

Ett av högerpopulisternas tydligaste varumärken har varit EU-kritiken. Så gott som alla har propagerat för att deras respektive länder ska lämna EU. Trenden blev extra tydlig precis efter chockresultatet i den brittiska folkomröstningen där brexitsidan överraskande tog en knapp seger. Efter det började det pratas om Nexit, Swexit, Frexit och en rad andra länders tänkbara utträde.

I takt med att det brittiska utträdet dragit ut på tiden och blivit en alltmer kaotisk process har fler och fler högerpopulister fått kalla fötter.

– Brexitkaoset har haft stor påverkan på oss, säger Janos Argyelan, tredjeman i ledningen på nationalistpartiet Vår Nation. Vi vill inte ha ett sådant kaos i Ungern där ingen verkar kontrollera situationen. De verka inte ha tänkt på vad som skulle hända.

Istället för att förespråka en omedelbar folkomröstning om EU-medlemskapet har Vår Nation modifierat sin ståndpunkt.

– Vi säger inte längre att vi ska lämna EU. Vi måste först noga väga för- och nackdelar emot varandra. Vad som funkar och vad som inte funkar. Först efter en lång sådan debatt kan vi bestämma om det behövs en folkomröstning eller inte.

”EU-realister”

Partiet håller till i en rätt sliten lokal på bottenplanet i en äldre fastighet i centrala Budapest. Ljudet från spårvagnarna som dundrar förbi utanför tränger hela tiden in under intervjun. Janos Argyelan är enkelt klädd i jeans och en ledig kavaj med partinålen i kavajslaget som innefattar den ungerska flaggan.

Vår Nation kallar sig för EU-realister i stället för EU-kritiker.

– När vi gick med i EU ville alla i Ungern gå med. Ingen pratade om nackdelarna. Men nu kan vi se att även ett utträde är en mycket komplicerad och plågsam operation.

En slutsats många högerpopulistiska partier dragit, inklusive Le Pens Nationell samling och Sverigedemokraterna. Att kräva ett utträde är inte längre en självklar valvinnare.

Istället hoppas dessa partier i likhet med ungerska Vår Nation att de ska kunna påverka EU inifrån i en riktning där makt går tillbaka från Bryssel till medlemsländerna.

Gått för långt

Janos Argyelan röst är mild men budskapet hårt.

– EU går i helt fel riktning, hävdar han. Juncker och hans gäng har för mycket inflytande. De vill ha ett Europas Förenade Stater. De bygger upp institutioner som är separata från medlemsländernas. Fri rörlighet är bra på många sätt men processen har gått för långt.

Vår Nation är en avknoppning från det tidigare högerextrema partiet Jobbik som splittrats i åtminstone två delar. En grupp som blivit mer moderata och Vår Nation som tagit ytterligare ett kliv högerut och befinner sig numera klart till höger om regeringspartiet Fidesz. Om det nu är möjligt.

Argyelan anklagar intressant nog regeringspartiet Fidesz med premiärminister Orbán i spetsen för att inte vara några äkta högernationalister. Han tar invandringen som exempel.

– Det var vi som föreslog att man skulle bygga ett stängsel för att skydda landets södra gräns.

Kristna arvet

Han ser stolt ut när han säger det.

– Det var först när Orbán upptäckte att det här var en fråga som han kunde vinna röster på som han nappade på idén. Fidesz är populister som ändrar sin politik efter opinionen. De är inte ett nationalistparti i hjärtat.

Själva säger sig Vår Nation vilja föra det kristna arvet och de kristna värderingarna vidare.

Exakt vad det innebär är svårt att veta men det är definitivt en markering mot de muslimska invandrare som försöker ta sig till Ungern och Europa. De är inte välkomna.

Där är Vår Nation och Orbán helt överens.