Misstroendeomröstning mot Boris Johnson idag – kan tvingas avgå

Publicerad 2022-06-06

Boris Johnson kan tvingas avgå under måndagen.

Efter intern kritik har en misstroendeförklaring riktats mot premiärministern.

Omröstningen i partiet sker ikväll.

Boris Johnson kan tvingas avgå under måndagen. Enligt Sky News ska en misstroendeomröstning hållas idag. Den kommer att genomföras i brittiska underhuset under måndagskvällen, mellan klockan sju och nio svensk tid.

Beskedet innebär att minst 54 av premiärministerns egna parlamentsledamöter (15 procent) har krävt en misstroendeomröstning. Nu är det upp till Konservativa partiets totalt 359 ledamöter att bestämma Johnsons öde.

Boris Johnson och hans fru Carrie Johnson under firandet av drottning Elizabeth i helgen.

Kritik mot Johnson

Jesse Norman, parlamentsledamoten för Hereford och South Herefordshire är en av ledamöterna som undertecknat misstroendeförklaringen. På Twitter skriver han att han ”under inga omständigheter” kommer jobba för en regering som styrs av Boris Johnson.

Dessutom kritiserar han Boris Johnsons politik kring Rwanda samt hans uttalande att han känner sig friad efter utredningen kring Partygate.

Utrikesministern Liz Truss är en av flera partimedlemmar som visat sitt stöd för Boris Johnson på Twitter. ”Premiärministern har mitt hundraprocentiga stöd i dagens omröstning och jag uppmuntrar starkt kollegor att stödja honom” skriver hon bland annat.

Behöver 181 röster

Boris Johnson behöver få 181 röster för att kunna sitta kvar som premiärminister, det vill säga hälften av hans parlamentsledamöter plus en.

Om misstroendeomröstningen misslyckas får han sitta kvar som premiärminister och är immun mot ytterligare omröstningar i ett år.

Förlorar premiärministern sitt förtroende får han däremot avgå som både partiledare och premiärminister. Enligt Sky News är det osannolikt att Boris Johnson förlorar omröstningen.

Det slutgiltiga beskedet väntas komma en timme efter omröstningen avslutas.

Downing Street har via en talesperson gjort ett uttalande efter morgonens besked.

– Ikväll är en chans att avsluta månader av spekulationer och tillåta regeringen att dra en linje och gå vidare och leverera efter folkets prioriteringar, säger talespersonen.

Strax innan lunch rapporterade BBC att Boris Johnson kommer att tala inför sina parlamentsledamöter två timmar innan omröstningen ska börja.