FBI-chefen frågas ut om Trumps avlyssningsanklagelser

Uppdaterad 2017-03-21 | Publicerad 2017-03-20

WASHINGTON. FBI-chefen James Comey och NSA-chefen Mike Rodgers ska i dag ge sin syn på Trumps påstående om att Obama avlyssnat Trumps stab.

Cheferna ska också höras om huruvida ryska intressen påverkade presidentvalet i USA.

Några timmar före utfrågningen dömde president Trump ut uppgifterna som ”fejkade nyheter”.

I en serie tweets på måndagen skriver Donald Trump att uppgifterna om rysskopplingarna är ”påhittade och spridda av demokraterna som en ursäkt till att de förlorade valet”.

”Den här storyn är FEJKADE NYHETER och alla vet om det”, fortsätter Trump.

Utfrågningen av FBI och NSA-cheferna direktsänds. Förutom kopplingarna mellan Trumps stab och Ryssland kommer de också att behandla Trumps anklagelser om att Obama avlyssnat hans telefoner under valkampanjen i höstas.

Påståendet har tillbakavisats av såväl Barack Obama som den tidigare nationelle underrättelsechefen James Clapper och FBI-chefen James Comey. Eftersom Trumps anklagelse insinuerar att FBI brutit mot lagen uppges Comey även ha krävt att justitiedepartementet tar tillbaka anklagelsen i ett offentligt uttalande. USA:s president har inte rätt att beordra avlyssning. En sådan begäran måste godkännas av en federal domare och föregås av sannolika misstankar om brott.

Lämnade in material

Underrättelseutskottets republikanske ordförande Devin Nunes och hans demokratiske kollega Adam Schiff sa förra veckan rakt ut att Trump Tower inte avlyssnades under valrörelsen. Deras kollegor i senaten, som även de utreder frågan, har kommit fram till samma slutsats.

Sent i fredags lämnade justitiedepartementet in efterfrågat material i ärendet till underrättelseutskotten i representanthuset och senaten. Inte heller det verkar innehålla något som stärker Trumps påståenden.

– Jag tror inte det, sa Devin Nunes till CNN i helgen.

Nunes lämnar en liten öppning för att kommunikation från Trumps stab kan ha snappats upp när "andra" – exempelvis ryssar – övervakats. Frågan är hur underrättelseorganen i så fall hanterat uppgifter från amerikaner.

Anklagade Storbritannien

Donald Trump har hittills inte kunnat presentera några bevis för sina anklagelser, men har heller inte tagit tillbaka dem. Till Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa han i fredags att "vi har åtminstone någonting gemensamt", sannolikt med hänvisning till skandalen 2013 då visselblåsaren Edward Snowden avslöjade att NSA avlyssnat Merkels och andra världsledares telefoner.

Trump har även genom Vita husets presstalesperson Sean Spicer sagt att det brittiska underrättelseorganet GCHQ skulle ha genomfört avlyssningen av Trump Tower åt Obama-administrationen. Uppgifterna framfördes nyligen av domaren Andrew Napolitano i Fox News och har sedan dess avfärdats som ”ärkenonsens” av NSA:s biträdande chef Rick Ledgett.