Spiondömda Manning om varför hon läckte hemlig information

avEllen Grefberg

1 av 2 | Foto: TT
Chelsea Manning, då Bradley, när hon ställdes inför rätta för att ha läckt hundratusentals hemligstämplade dokument.

Hon dömdes till 35 års fängelse för spionage. Men efter en benådning från dåvarande president Barack Obama är Chelsea Manning nu en fri kvinna.

I den första intervjun efter frisläppningen berättar hon om beslutet som fick henne att läcka hemligstämplad information.

– Så småningom slutade jag se bara statistik och information och började se människor.

Det är ABC News som har mött Manning, först känd som Bradley, när hon 2010 läckte över 700 000 hemligstämplade dokument från den amerikanska militären – den största läckan i USA:s historia.

Det var när 22-åriga Manning såg amerikanska soldater genomföra dödliga attacker i Bagdad på vad som visade sig vara obeväpnade civila, däribland barn och två journalister från Reuters, som hon bestämde hon sig för att agera.
– Vi får all den här informationen från alla olika källor, och det är bara död, förstörelse och blodbad. Vi gör om det till statistik, rapporter, tidpunkter och platser, men så småningom slutade jag se bara statistik och information och började se människor, säger hon i intervjun med ABC News.

Dömdes till 35 år

Åsikterna gick isär huruvida Manning gjorde rätt i att läcka dokumenten. Bland annat ska hon genom läckan ha spridit hemligstämplad information till USA:s fiender. En av Mannings största kritiker har varit nuvarande president Donald Trump.

När hon gick upp i rätten var hon åtalad på 22 punkter. 30 juli 2013 fälldes hon på 20 av 22 åtalspunkter och dömdes till 35 år i fängelse för spionage.

Dagen efter tog hon beslutet att byta kön.

Idag känner världen henne som Chelsea efter att ha genomgått en könskorrigeringen i fängelset. Hon menar att det var hormonbehandling som höll henne vid liv.

– Det gör att jag inte känner det som att jag är i fel kropp. Jag brukade få en hemsk känsla av att jag bara ville slita isär kroppen, och det vill jag inte uppleva igen. Det är verkligen fruktansvärt.

Vill tacka Obama

Manning släpptes från fängelset 17 maj och har sedan dess dokumenterat sitt liv i sociala medier, från det första steget ut i frihet till att spela TV-spel och umgås med vänner.

Manning säger i intervjun med ABC att hon inte har pratat med Barack Obama sedan han benådade henne, men att hon skulle vilja tacka honom.

– Jag har fått en chans, det var allt jag bad om, och nu har har jag fått chansen.

ARTIKELN HANDLAR OM