”Vi såg hur stämningsläget i Europa skiftade”

Publicerad 2017-05-05

”Vi ville lyssna och försöka förstå deras övertygelse” säger Espen Rasmussen, till höger, fotograf på norska tidningen Verdens Gang. Under ett år har han och reportern Ronny Berg, till vänster, arbetat med reportageserien ”Det vita raseriet”.

Under ett år har Espen Rasmussen och Ronny Berg på Aftonbladets norska syskontidning Verdens Gang intervjuat nazister, rasister, muslimhatare och nationalister över hela Europa.

Nu publicerar vi reportageserien ”Det vita raseriet” – ett unikt nutidsdokument över den yttersta högerns innersta kretsar.

– Det är lätt att avfärda främlingshatarna som galna, obildade pajaser. Jag tror det är viktigt att ta deras raseri och frustration på allvar, säger reportern Ronny Berg.

Idén till reportageserien väcktes för två år sedan, när Espen Rasmussen, fotograf på

Verdens Gang, dokumenterade flyktingströmmen från Syrien mot Nordeuropa.

– Jag såg hur stämningsläget i Europa skiftade från ”Vi måste ta emot flyktingarna med öppna armar” till ”Hur kan vi stoppa dem?” och tal om gränskontroller och murar, berättar han.

Idén att dokumentera framväxten av det högerradikala Europa började ta form.
– Framför allt kändes det viktigt att ta reda på vad ”vanligt folk” hade att säga, inte bara politiska ledare, säger Espen Rasmussen.

Just den kritiken fick medierna efter att Trump vann valet i USA – man hade inte lyssnat på väljarna som sympatiserar med och är aktiva på den yttersta högerkanten.
Var det inte svårt att vinna de högerextremas förtroende? Hur lyckades ni få tillträde till deras miljöer?
– De som sa ja till att låta sig intervjuas satte högt värde på att vi faktiskt ville höra vad de hade att säga. De märkte att vi tog det seriöst, säger Espen Rasmussen.

Att han och reportern Ronny Berg representerar norsk media tror han också var en dörröppnare, eftersom många högerextremister uppskattar nordisk mytologi, vikingar och det skandinaviska.
Var ni någonsin rädda eller kände er hotade?
– Nej, vi upplevde ingen fientlighet. Det här är oftast hyggligt folk, även om de förstås står för extrema åsikter, säger Espen Rasmussen.

Han och Ronny Berg var inte ute efter att ställa vit makt-anhängare mot väggen med några snabba intervjufrågor under en hätsk demonstration.
– I sådana lägen finns ofta mycket aggressioner, men vi närmade oss på ett sätt som innebar att vi blev vänligt bemötta, fortsätter han.
Vad har gjort störst intryck på er under det här året?
– En aha-upplevelse var när jag insåg hur raffinerat det nationalistiska propagandamaskineriet är, säger Ronny Berg.

Partiernas hemsidor är proffsigt utformade. Sociala medier gör det enkelt att bilda nätverk över nationsgränser. Unga tjejer lägger ut lättklädda, flirtiga bilder av sig själva för att propagera för högerextremism. Deras nationalistiska kläder har blivit en form av mode.
– Man kan säga att den högerextrema rörelsen har gjort en klassresa. Förr gick nazister med rakad skalle, kängor och skinnjacka. Idag är de kostymklädda, vältaliga och väletablerade. Det gör dem mycket farligare än förr, menar de forskare jag har intervjuat.
Vad har varit viktigast att förmedla till läsarna?
Ronny Berg säger att drivkraften har varit att försöka förstå varför de högerextrema är så frustrerade och fulla av hat.

Vad är det de hatar?

– Jag tror det är farligt att inte lyssna och inte ta dem på allvar. De är frustrerade och arga, och det handlar inte bara om att de hatar invandrare. Många är offer för sitt lands politiska eller ekonomiska situation, de känner sig missförstådda och behöver någon att skylla på. För många av dem är kampen för ett nytt Europa och Skandinavien något som fyller deras liv med mening.