Sexuella övergrepp inom SOS Barnbyar under decennier

Uppdaterad 2021-05-17 | Publicerad 2021-05-15

SOS Barnbyar har gjort en kartläggning över missförhållanden i verksamheten.

I decennier har barn utsatts för sexuella övergrepp inom SOS Barnbyar.

Det visar en ny extern kartläggning som organisationen gjort.

– Jag ser oerhört allvarligt på detta, jag är både bedrövad och ledsen, säger generalsekreterare Anna Ernestam.

SOS barnbyars globala organisation har genomfört en extern utredningar inom organisationen där man kartlagt missförhållanden inom den egna verksamheten.

Kartläggningen visar på brister inom verksamheten. Det har bland annat kommit fram att barn har fallit illa inom organisationen men det handlar även om misstänkt korruption, skriver SOS Barnbyar själva i ett pressmeddelande. 

”Ser oerhört allvarligt på detta”

Organisationen skriver att det har förekommit fall då organisationen inte har kunnat hålla löftet om att hålla barnen säkra. 

– Jag ser oerhört allvarligt på detta, jag är både bedrövad och ledsen. Vår verksamhet spänner över 137 länder och når fler än en 1,5 miljon barn, unga och vuxna varje år – men varje fall är ett för mycket och jag är fruktansvärt ledsen över att detta hänt, säger Anna Ernestam, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Sverige.

Organisationen uppger att ingen från SOS Barnbyar i Sverige är inblandad och att de välkomnar en granskning. Alla fall i rapporten är från utomlands.

SOS barnbyar globala organisation har nu infört en rad åtgärder meddelar dem. Det handlar bland annat om att tillsätta två oberoende kommissioner med externa experter för att utreda vad som har legat bakom bristerna och vilka som burit ansvaret.

Organisationen har även inrättat ett visselblåsarsystem.

Följ ämnen i artikeln