Macron i Sverige – här är heta potatisarna som ska avhandlas

Publicerad 2024-01-30

På tisdagen besöker Frankrikes president Emmanuel Macron Sverige.

Agendan är späckad när statsminister Ulf Kristersson (M) försöker stärka banden till stormakten. Högst upp på dagordningen är kärnkraft och försvar.

Statsminister Ulf Kristersson startade uppladdningen inför statsbesöket med en välkomstvideo på sociala medier till den franske presidenten.

I videon upplyser Kristersson Macron om att man fikar i Sverige och att svenskar är bra på att stå i kö. Videon har sågats av pr-experten Paul Ronge, som sa att videon var ”trams”.

När Macron nu är på svensk mark väntar flera besök och möten om olika delar som berör de båda staterna.

Den franske presidenten har ett helt entourage med sig på besöket som utgörs av representanter från regeringen, parlamentet, näringsliv, myndigheter och kulturlivet.

Kristersson och Macron i Paris i januari förra året.

Kärnkraften enar ländernas regeringar

Bland annat ska Macron träffa riksdagens talman Anderas Norlén. Sedan väntar möte mellan Kristersson och Macron, där säkerhet och kärnkraft står på agendan.

I december ingick Sverige och Frankrike en avsiktsförklaring om fördjupat samarbete på kärnkraftsområdet. Den svenska regeringens planer för utbyggnaden av kärnkraften kan därmed komma att luta sig mot den franska kärnkraftsindustrin.

Bland annat kan Frankrike bidra med kunskap om den finansieringslösning som den svenska regeringen just nu ritar på, där staten sannolikt kommer att ta en del av risken och bördan för utbyggnaden.

– Världens kärnkraftskapacitet behöver trefaldigas till 2050. Som medlemsländer i den europeiska kärnkraftsalliansen står vi upp för den viktiga roll som kärnkraften spelar för att nå klimatneutralitet, skrev Macron och Kristersson i en debattartikel hos DN på tisdagen.

Macron ska träffa kungen och talman Andreas Norlén.

Europas säkerhet central för besöket

På agendan finns också forskning och innovation.

Och så säkerhet. Frankrike och Sverige har gemensamma intressen genom EU, men även genom det kommande svenska Natomedlemskapet. Länderna är också ense om att Ukraina måste få fortsatt stöd från EU.

På eftermiddagen på tisdagen besöker Macron Karlberg för rundabordssamtal om den europeiska säkerheten.

Den svenska försvarsindustrin växer och förhoppningen är att avtal med Frankrike ska kunna tecknas för att öka exporten till landet.

På onsdagen är det näringslivet som står högt på agendan. Handeln mellan Sverige och Frankrike är omfattande och omkring 400 svenska företag är aktiva i Frankrike.

Sedan väntar besök i Skåne, bland annat i Lund där Macron ska besöka forskningscentret ESS och besök hos Alfa Lavals verksamhet. Sedan väntar en träff med studenter i Lund, där presidenten gästar studentafton följt av hemfärd.

Försvarsindustrin i Sverige växer och förhoppningen är att avtal med Frankrike ska kunna tecknas för att öka exporten till landet.