Svensken Wandts första ord från rymden: Hej allihopa

Publicerad 2024-01-19

Under torsdagskvällen sköts rymdfarkosten Dragon upp i rymden med de fyra astronauterna ombord.

Efter en timme kom de första orden från svensken Marcus Wandt.

– Hej allihopa, inledde han.

22.49 på kvällen tog farkosten av mot rymdstationen. Efter lite mer än en timme i omloppsbana runt jorden kom de första orden från svenske astronauten Marcus Wandt.

– Hej allihopa. Helt underbart att vara i rymden, sa Wandt på svenska.

Den lyckosamma uppskjutningen beskriver han som en fantastisk resa.

– Jag förväntade mig mycket men jag förväntade mig inte riktigt den där känslan av acceleration och hastighet. Det var fantastiskt. Ren glädje, fortsatte Wandt i sändningen till jorden via arrangören Axiom.

På rymdfarkosten finns ytterligare tre astronauter, en från Italien, en från Turkiet och en med medborgarskap i USA och Spanien. Wandt säger att han är stolt över att representera Sverige och Europa i rymden.

Samtliga i besättningen mår bra efter torsdagskvällens uppskjutning från Kennedy Space Center i Florida i USA, bekräftade rymdkapselns befälhavare Michael López-Alegría.

Fyra astronauter befinner sig ombord på Dragon.

Ska delta i experiment

ISS var på andra sidan jordklotet när rymdfarkosten Dragon sköts upp. Rymdkapselns uppdrag är nu att komma ikapp rymdstationen innan man kan docka med den. Det beräknas ske klockan 11.15 på lördag.

Under två veckor i rymden ska Marcus Wandt och hans kollegor delta i ett 30-tal experiment. Två av dem är enligt DN svenska. Ett av dem, kopplat till Uppsala universitet, ska undersöka hur stamceller reagerar på tyngdlöshet.

Det andra, som utförs av KTH, vill ta reda på hur kroppen reagerar i udda miljöer.

Marcus Wandt är tredje svensk i rymden.

Rymdfarkosten Dragon påbörjade sin resa mot Internationella rymdstationen på torsdagskvällen.

Följ ämnen i artikeln