Militärmannen döms till över två års fängelse för grovt vapenbrott

Publicerad 2023-02-20

Militärmannen i 45-årsåldern döms till fängelse för bland annat grovt vapenbrott till två år och tre månaders fängelse.

Vid tillslaget 2020 hittade polisen flera skjutvapen och sprängmedel.

Samtidigt utreds han av Säpo misstänkt för olovlig kårverksamhet.

Militärmannen, även känd som vapenhandlaren, döms till strax över ett par års fängelse efter en omfattande vapenhärva där totalt 15 personer åtalades, meddelar tingsrätten på måndagen.

Samtidigt utreds han tillsammans med ytterligare en tidigare Försvarsmaktsanställd för olovlig kårverksamhet.

Vapenhandlaren döms för grovt vapenbrott, vapenbrott, medhjälp till vapenbrott och urkundsförfalskning.

Mannen har bland annat förfalskat intyg på att personer har de kunskaper som behövs för att få vapenlicens – trots att de saknar kunskaper.

Skärmdump från polisens film på när den misstänkte mannen provskjuter sitt automatvapen.

Hittade vapen och sprängmedel

Det var under september 2020 som polisen utförde en husrannsakan och gjorde flera fynd i fastigheten som både var en företagslokal och privatbostad.

En polislegitimation, polisuniform, sprängmedel, ammunition och flera skjutvapen hittades. I källaren fanns det en skjutbana.

Det blev starten för den omfattande vapenhärva där i dag 9 av 15 tilltalade döms för bland annat vapenbrott, i Nacka tingsrätt.

Bland de tilltalade finns även en framgångsrik fastighetsägare, en allsvensk fotbollsspelare och en tidigare SD-nämndeman.

SD-politikern, en man i 75-årsåldern, häktades i september 2020 för grovt vapenbrott, vilket sedan ändrades till brott av normalgraden. Han lämnade sina politiska uppdrag, däribland som nämndeman och ledamot i kommunstyrelsen i april 2021.

SD-politikern har familjeband till militärmannen och båda har höga befattningar i en skytteföreningen som varit föremål för brottsutredningen.