Nakenbocken – klarar den sig året ut?

Publicerad 2023-12-27

Bocken klarade julen 2023, enligt Gävle kommun.

Även om den är unikt ”naken”.

– Att den nästan blivit uppäten är jättetråkigt att se men vi tog ett beslut att vi inte ville skrämma bort fåglarna, säger bockens presstalesperson Anna-Karin Niemann.

Bockens presstalesperson Anna-Karin Niemann menar att den halmfattiga bocken klarat julen, trots att den nästan blivit helt avklädd av hungriga fåglar.

– Han har stått sig hela julen och står än så den har klarat sig. Och vi har fått jättemycket positiv respons från Gävlebor som varit glada att han stått hela julen, säger Anna-Karin Niemann.

Att fåglarna dragit sig till bocken i år är på grund av att det fortfarande funnits kärnor kvar i halmen som kläder den. Vilket i sin tur beror på ett rejält regnfall innan skörden.

– Vi har gått tillbaka i arkiven och vi kan inte hitta att något liknande skett tidigare. Då har detta ändå varit en tradition sedan 1966.

Gävlebocken blir allt mer mager.

Vad kommer göras för att det inte kommer ske nästa år?

– Vi kommer att rådgöra med bonden och försöka se till att det inte händer igen. Men det är förstås svårt eftersom vi inte kan styra över vädret.

Bocken är planerad att stå kvar till 2 januari och så ser det ut att bli trots att den må bli helt uppäten tills dess.

– Det tar tid att boka in lyftkranar och så vidare och det gjordes tidigt i planeringen så den kommer att stå kvar till 2 januari.

Följ ämnen i artikeln