Här lär sig taiwaneserna försvara sig mot ett kinesiskt angrepp

Publicerad 2023-10-05

TAIPEI, TAIWAN. Yvonne Chu, 45, får lägga sig ner på den grå­spräckliga hel­täcknings­mattan.

Två andra kvinnor ska med gemensamma krafter lyfta henne och bära bort henne.

De är några av de 40 deltagarna i dagens själv­försvars­kurs med målet att utbilda vanliga invånare i hur de ska agera i händelse av en kinesisk invasion.

Intresset för självförsvars­kurserna har form­ligen exploderat sedan den amerikanska kongressens förre talman Nancy Pelosi besökte Taiwan för ett drygt år sedan och Kina svarade med att skicka hundratals stridsflyg in i Taiwans luft­försvars­zon och skjuta missiler över ön.

De aggressiva handlingarna fick många taiwaneser att vakna. Under sommaren har civil­försvars­organisationen Kuma hållit 25 kurser i månaden som alla varit fulltecknade. Det finns andra grupper som ordnar liknande kurser.

Yvonne Chu är väldigt glad över att hon lyckades komma med.

– Taiwan är viktigt för mig. En del tycker inte att vi är ett land men jag vill skydda Taiwan från en kinesisk invasion. Jag kommer inte att kunna kämpa rent fysiskt på slagfältet men det finns annat jag kan bidra med.

Hennes svartvita munskydd gör det svårare att uppfatta vad hon säger men trots att covid är över är det många taiwaneser som fortsätter bära munskydd. Hon är klädd i en vit t-shirt med massor av hundar som motiv och mörkblå, lössittande byxor.

Llite motvilligt tar hon av sig munskyddet innan hon fortsätter.

– Jag kan faktakolla information och se till att det inte sprids desinformation. Jag har erfarenhet från sjukvården och kan hjälpa till med hälsofrågor. Sedan har jag länge drömt om att flyga drönare. Som drönarpilot kan jag göra nytta. Titta bara på hur effektivt ukrainarna använder sina drönare.

”Jag tror det blir svårt för oss att göra lika tufft motstånd som ukrainarna”, säger kursdeltagaren Yvonne Chu, 45.

Ukrainas starka motstånd mot den ryska ockupationen har blivit en inspiration för många taiwaneser. Det är ingen slump att det vajar en ukrainsk flagga på grinden utanför den stora konferenslokalen där kursen hålls.

– Fast jag tror det blir svårt för oss att göra lika tufft motstånd som ukrainarna, resonerar Yvonne Chu.

Hon säger att ett eventuellt anfall från Kina inte är något hon tänker på varje dag. Men när jag ber henne ranka sin oro på en skala 1 till 10 så blir svaret 7-8.

– Ibland undviker jag att läsa nyheter för att det gör mig så orolig.

Det är inte precis Kung fu-sparkar som lärs ut för att möta kinesiska soldater. Snarare hur man tar hand om skadade och inte blir offer för den kinesiska propaganda som redan översköljer ön via Kina-vänliga tv-stationer och sociala medier.

Jay Huang, 43, (till vänster) är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan Kina anfaller.

Jay Huang, 43, är en annan av deltagarna, klädd i en svart t-shirt med avklippta ärmar. Han är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan Kina anfaller.

– Hotet från Kina är högst verkligt och jag tror det ligger nära i tiden. Vi måste förbereda oss.

Han går kursen för att lära sig vad han kan göra när kriget kommer.

– Det är inte bara regeringens ansvar. Vi måste alla själva bidra till att vi är redo.

I det civila är han dataingenjör.

– Jag kan bidra till att hålla igång internet om det blir krig.

Dags för nästa övning i den stora källarlokalen. Deltagarna får lära sig hur man stoppar en livshotande akut blödning. För att beskriva hur snabbt en människa kan förlora mycket blod visar kursledaren en kort video från USA när en man blir knivhuggen i halsen och inom loppet av några sekunder kollapsar i en blodpöl på gatan. Det går ett sus av obehag genom lokalen.

Några sjukvårdare delar ut blåa torniquer, en sjukvårdsattiralj som används till att sätta maximalt tryck på en blödning. Deltagarna får prova att sätta en tornique på sig själva och vrida åt riktigt hårt.

Symbolen för Kuma som ordnar kurserna är en kinesisk björn utrustad med ett gevär. De Kinavänliga taiwaneserna tolkar det som att Kuma vill beväpna civilbefolkningen. Något som Marco Ho, en av grundarna helt avvisar.

– De hävdar att vi försöker provocera Kina och att vi är på väg att skapa en egen milis, säger han. Helt fel. Vi vill inte att folk ska ha vapen hemma i händelse av krig. Det leder bara till kaos. Det är därför vi behöver bygga upp en civil försvarsförmåga.

Han tycker inte att Taiwan är tillräckligt förberett för ett krig.

– Vi har dragit igång en folkrörelse för att få civila att göra sig redo.

Organisationen har fått en raketskjuts tack vare en stor donation från en av Taiwans rikaste tech-miljardärer.

Kuma har låtit göra opinionsmätningar för ta reda på befolkningens inställning till hotet från Kina. 

– 40 procent tror att det blir krig, berättar Huang. 40 procent tror att Kina inte kommer attackera. 

Kuma har under sommaren hållit 25 kurser i månaden som alla varit fulltecknade.

Opinionsmätningarna visar också att taiwaneserna inte kommer att mobilisera samma motstånd som ukrainarna. Åtminstone inte i inledningsskedet.

– En femtedel av befolkningen säger att de skulle kapitulera direkt. 60 procent att de är beredda att göra motstånd. 

Den beväpnade björnen på Marco Hos t-shirt hoppar lite upp och ner när han gestikulerar. Vi träffas på ett Starbuckskafé, ett av väldigt många i Taiwan.

Kuma-ledaren Marco Ho.

Han tar en sipp ur sin plastmugg med cola och varnar för att Kinas invasion inte bara tar formen av en väpnad attack.

– Kina vet att de skulle ha svårt att utmana USA och Japan i ett krig. Därför försöker de i stället skapa kaos på Taiwan med små medel. De använder pennan lika mycket som geväret genom att sprida konspirationsteorier och desinformation.

Exempelvis försöker man enligt Kuma-ledaren ge en bild av att Taiwan inte har det självförtroende som krävs för att våga försvara sig.

– Kina vill att vi ska kapitulera i samma stund som de anfaller. De vill ha ett snabbt krig så att vår allians med USA och Japan i spetsen inte ska hinna fram för att hjälpa oss.

Precis som i Ukraina har Kina många kollaboratörer som redan finns på plats och hjälper till att spionera på Taiwan och lämnar ut känsliga uppgifter.

– De har redan en lista med nyckelpersoner som de tänker undanröja vid en invasion, hävdar Marco Ho.

Han är personligen övertygad om att Kina kommer att anfalla. Det är bara tidpunkten som är osäker.

Kinas president Xi Jinping.

Xi Jinping har bundit sig så hårt vid att ta Taiwan. Med sin propaganda försöker han hjärntvätta det kinesiska folket om vikten av att ta vår ö. Att det går dåligt för Ryssland i Ukraina innebär inte att Xi Jinping ger upp tanken på en invasion. Han ser Rysslands krig i Ukraina som en nyttig repetition och en möjlighet att lära sig av Putins misstag.

I Taiwan går Xi Jingping under öknamnet ”acceleratorn”. Killen som gör att relationerna mellan de två länderna konstant försämras.

– Allt han gör retar upp vanliga taiwaneser och hjälper oss att stärka motståndskraften.

Om inte annat så märks det på deltagarna i självförsvarskursen som jobbar hårt för lära sig bära skadade och stoppa blödningar. Då har de ändå betalat 300 kronor för att få vara med.

 
Även vanliga taiwaneser som inte går någon självförsvarskurs har fått upp ögonen för hotet från Kina.

På en gata med massor av småbutiker och enkla utomhuskrogar träffar vi studenten Josh Leao som är på besök från landets näst största stad Kaoshung.

”Våra regeringar behöver sätta sig ner och prata med varandra och försöka lösa problemen på fredlig väg”, säger studenten Josh Leao.

Han fruktar att Kina kommer att invadera.

– Se bara på hur Ryssland anfallit Ukraina, säger han. Jag vet inte vad Kina har för plan för oss. Men de håller hela tiden på och hotar oss. Det är inte ok.

Han ser det som att kineser och taiwaneser i grund och botten är samma folk och förstår inte varför de inte skulle kunna leva i fred.

– Våra regeringar behöver sätta sig ner och prata med varandra och försöka lösa problemen på fredlig väg.

Samtidigt är han inte beredd att bli en del av Kina.

– Vi har vår egen livstil, vår egen regering och vår egen politik. Folk i Kina kan inte göra allt som vi kan göra i våra dagliga liv.

Dominique Liang sitter på en bänk med sin flickvän och äter en typisk taiwanesisk efterrätt, geléklumpar i en söt sås med mycket is.

Han beskriver läget som ”väldigt hetsigt” där Kinas ledare Xi Jinping hela tiden hotar Taiwan.

– Samtidigt tror jag inte på något krig de närmaste 5–10 åren. Så länge vi tillverkar de mest avancerade halvledarna tror jag USA kommer att skydda oss.

Dominique Liang.

Han tar en sked och väntar tills han svalt tuggan.

– Men till slut kommer Kina att invadera. De vill komma åt vårt territorium för att kunna utöka sitt eget till havs. Det oroar mig.

Dominique suckar tungt.

– Jag gillar vårt demokratiska system bättre än det kommunistiska i Kina.

Men så får han ändå något hoppfullt i blicken.

– Jag tror USA kommer att hjälpa oss om det blir krig. Precis på samma sätt som de gjort i Ukraina. Däremot är det tveksamt om taiwaneserna gör lika hårt motstånd. Det finns dom hos oss som ser sig själva som en del av Kina.

Soldater går högvakt vid Ching Kai-sheks minnesmonument.

En av dem är Mr Lai som vi träffar nära den förre diktatorn Ching Kai-sheks minnes­monument. Han ser ingen anledning för Kina och Taiwan att strida.

– Vi är ju båda kineser, säger han. Även om vi har två olika system.

När jag ställer fler frågor viftar den gamle mannen avvärjande med sina seniga armar och säger vänligt.

– Vi tycker inte om att prata politik.

Aftonbladets Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson på plats i Taipei, Taiwan.
Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Hans Österman
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET